Stadswerven

Op het kruispunt van de Beneden Merwede, Noord en Oude Maas ontstaat de nieuwe wijk Stadswerven.

Het is een binnenstedelijk gebied met ruimte voor wonen, bedrijvigheid, cultuur en ontspanning. Wonen aan het water met de stad binnen handbereik.

Stadswerven bestaat uit twee deelgebieden. Stadswerven-Noord is het schiereiland ten noorden van het Wantij. Stadswerven-Zuid is het gebied ten zuiden van het Wantij tussen Biesboschstraat, Noordendijk en Oranjelaan.

Brug naar de binnenstad

De Prins Clausbrug zal de verbinding vormen tussen de punt van het schiereiland Stadswerven-Noord en de Riedijkshaven. Met deze brug voor langzaam verkeer komt de binnenstad op loopafstand. Op de punt van het schiereiland, zorgen horecagelegenheden straks voor gezelligheid. Benieuwd hoe de bouw van de brug in zijn gang gaat? Bekijk de animatie.

.

Wonen

De eerste woningen op Stadswerven-Noord zijn gebouwd in 2015. Naast stadswoningen staan er appartementen. Aan de oever van het Wantij liggen waterwoningen. De bouw van de appartementencomplexen Americana en Minidorp in de Stad is volop aan de gang.
Op Stadswerven-Zuid is naast Villa Augustus project Schaerweide voltooid met grondgebonden woningen en appartementen.

Wantijhof op Stadswerven Dordrecht Binnenkort start de bouw van woningen in het project Wantijhof tusen Wantij en Energiehuis. Verder zijn er plannen voor appartementen in het voormalig Regiokantoor en in het 150 KV transformatorstation op de hoek van Noordendijk en Oranjelaan. Het ernaast gelegen 15KV-station wordt getransformeerd tot gezondheidscentrum. 

Bent u geïnteresseerd in een woning op Stadswerven? Kijk dan eens op www.stadswerven.nl

Scheepshistorie

Bij de entree van Stadswerven-Noord staan de resten van een scheepshelling en een oude scheepskraan. Ook de hal van de voormalige scheepswerf De Biesbosch verwijst naar de industriële historie van Stadswerven. De zuidelijke insteekhaven zal straks ruimte bieden aan de schepen van Leefwerf De Biesbosch en aan de pleziervaartuigen van bewoners.

Dordrecht heeft straks twee gezichten: het historische waterfront met daarachter de oude stad en een eigentijds waterfront langs Wantij en Beneden Merwede met daarachter de Stadswerven.

Theater, concerten, film en horeca

Energieplein Stadswerven Dordrecht Het voormalige gebouw van het Gemeentelijk Energiebedrijf is verbouwd tot het Energiehuis, een bijzondere locatie voor podiumkunsten. Tussen het Energiehuis en het kantoor van Servicecentrum Drechtsteden is een mooi plein aangelegd, het Energieplein.
Verder zijn hier bioscoop Kinepolis plus een parkeergarage te vinden. Langs het Wantij zijn trappen aangelegd, waarop je kunt genieten van het utizicht over het water.  

Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkeling van Stadswerven? U kunt zich abonneren op de nieuwsbrief. Bekijk ook de pagina van Stadswerven op Facebook.