Wijziging voor bodem, Bouwhuyslocatie en andere onderwerpen
Sinds 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. De gemeente moet daarom alle bestemmingsplannen, verordeningen, regels van het Rijk en het gemeentelijke beleid omzetten naar een nieuw omgevingsplan. Dit omgevingsplan moet in 2032 klaar zijn.
De gemeente Dordrecht heeft gekozen voor een gefaseerde aanpak. Dit houdt in dat we per thema of gebied steeds een stuk aan het nieuwe omgevingsplan zullen toevoegen. Dit noemen we wijzigingen.
Aanleiding 2e wijziging
Voor verschillende onderwerpen zijn lokale regels gemaakt. Het gaat om:
- Bodemkwaliteit
- De Bouwhuyslocatie (M.H. Trompweg 229)
- Bedrijventerreinen met hoge milieucategorieën
- Locatie Zuidbuitenpoldersekade
De regels voor bodemkwaliteit en bedrijventerreinen volgen voorbeschermingsregels op die eerder door de gemeenteraad zijn vastgesteld.
Wat is het beleid van de gemeente Dordrecht voor deze 4 onderwerpen?
Het bodembeleid bestaat uit regels voor hergebruik en toepassen van grond, graven, saneren, nazorg na saneren en bouwen op verontreinigde grond. Deze regels dragen bij aan een gezonde en veilige leefomgeving.
Op de Bouwhuyslocatie bevindt zich een scholencomplex van een voormalig opleidingsinstituut. Deze is inmiddels verhuisd. In de visie en het beeldkwaliteitsplan voor Wielwijk staat dat de Bouwhuyslocatie tot een aantrekkelijke woningbouwlocatie wordt ontwikkeld. Naast woningen is er ook ruimte voor een (tand)artsenpraktijk en horeca.
Het beleid ten aanzien van bedrijventerreinen is om de schaarse ruimte op bedrijventerreinen te behouden voor bedrijvigheid in de hoge milieucategorieën.
We willen niet dat men langdurig onder een hoogspanningsverbinding verblijft en daarom wordt de woonbestemming op Zuidbuitenpoldersekade 3 verwijderd en de woning gesloopt.
Wat verandert er voor deze 4 onderwerpen in het omgevingsplan?
- Bodem
- de voorbeschermingsregels worden gecontinueerd
- de normen voor PFOA en lood worden strenger bij het toepassen van grond en saneren
- kleine graafwerkzaamheden hoeven niet meer te worden gemeld. Deze werkzaamheden hebben namelijk weinig impact op het milieu
- bij de melding van een bodemactiviteit wordt aanvullende informatie gevraagd
- Bouwhuyslocatie
- Om de woningbouwontwikkeling mogelijk te maken wordt de functie maatschappelijk gewijzigd in wonen. Vastgelegd wordt waar gebouwd mag worden en hoeveel woningen zijn toegestaan. Voor het bouwen en het aanleggen van de openbare ruimte gelden vergunningplichten. In het kader van de ligging nabij de A16 zijn regels voor geluid en omgevingsveiligheid opgenomen. Bedrijventerreine
- Om bedrijven met een hoge milieucategorie te behouden wordt op aangewezen locaties een omgevingsvergunning vereist voor bedrijven van milieucategorie 1 of 2. Ook voor het splitsen van bedrijven of een bedrijf kleiner dan 200 m2 op te richten is een vergunning nodig.
- Zuidbuitenpoldersekade
In de plaats van de functie wonen komt de functie recreatie die aansluit op de functies in de omgeving. Bouwwerken zijn niet toegestaan.
Voor een volledig overzicht van alle wijzigingen en de gevoerde participatie wordt verwezen naar de stukken die ter inzage liggen.
Wanneer kon u reageren
Alle stukken van deze wijziging omgevingsplan waren vanaf donderdag 12 december 2024 tot en met woensdag 22 januari 2025 in te zien. U kunt de stukken op 3 manieren bekijken:
-
De tekst van het ontwerp wijzigingsbesluit en de regels kunt u vinden op de landelijke website. Vink onder het kopje "Documentsoort" de optie "Gemeenteblad" aan en zoek vervolgens in de zoekbalk op "Besluit tot wijziging van het omgevingsplan Dordrecht voor bodem, Bouwhuyslocatie en andere onderwerpen".
-
Bekijk in Regels op de kaart op de groene 'Regels op de kaart' button. Klik vervolgens op 'Document zoeken' en zoek naar: "Omgevingsplan gemeente Dordrecht". Kies het ontwerp van 11-12-2024. Klik deze aan om het omgevingsplan in de rechterzijde van het scherm te openen. Klik in het omgevingsplan op 'Regels' om de te wijzigen regels te zien;
-
Op het Stadskantoor, Spuiboulevard 300. Bij de receptie liggen de stukken in papieren vorm ter inzage. De tijden waarop u welkom bent zijn maandag tot en met vrijdag van 8:00 uur tot 17:00. Hier staat ook een computer waarop u de ontwerp wijziging in digitale vorm kunt bekijken.
Welke stukken kunt u inzien?
De volgende stukken liggen ter inzage:
- Regels en toelichting op de regels (PDF, 30.043 kB)
- Locaties 1 (PDF, 4.706 kB)
- Locaties 2 * (PDF, 927 kB)
- Motivering (PDF, 1.750)
- Verslag vooroverlegreacties (PDF, 361)
- Verslag participatie bodem (PDF, 452 kB)
- Verslag participatie Bouwhuyslocatie (PDF, 75 kB)
- Verslag participatie bedrijventerreinen (PDF, 168 kB)
- Participatieplan bodem (PDF, 372 kB)
- Archeologisch onderzoek Zuidbuitenpoldersekade (PDF, 1.586 kB)
- Bodem- en asbest onderzoek Zuidbuitenpoldersekade (PDF, 13.768 kB)
Onderzoeken ten behoeve van Bouwhuyslocatie:
- Archeologie (PDF, 2.934 kB)
- Historisch onderzoek (PDF, 2.258 kB)
- Integraal advies milieuonderzoeken (PDF, 1.808 kB)
- Bomenonderzoek (PDF, 4.583 kB)
- Quickscan flora en fauna (PDF, 5.691 kB)
- Stikstofonderzoek (PDF, 5.411 kB)
- Verkeersonderzoek (PDF, 1.426 kB)
- Geluidonderzoek (PDF, 8.172 kB)
- Stedenbouwkundig plan (PDF, 34.928 kB)
- Rapport QRA (PDF, 788 kB)
- Rapport QRA bijlage 1 (PDF, 1.689 kB)
- Rapport QRA bijlage 2 (PDF, 1.696 kB)
* Deze pdf kaart heeft de juiste weergave van het plangebied voor Zuidbuitenpoldersekade 3. Op regels op de kaart is bij het publiceren een storende fout naar voren gekomen op het perceel Zuidbuitenpoldersekade 3a. Dit perceel heeft ten onrechte dezelfde regeling gekregen als het naastgelegen perceel Zuidbuitenpoldersekade 3. Dat was niet de bedoeling, voor dit perceel nr 3a blijft het bestemmingsplan Nieuwe Dordtse Biesbosch van toepassing zoals opgenomen in het tijdelijk deel van het omgevingsplan. Bij de vaststelling wordt dit hersteld en wordt dezelfde kaart als hier op de website zichtbaar.