Overlast houdt aan

De buren werken niet mee aan buurtbemiddeling en de overlast blijft? 

Dan kunt u juridische stappen ondernemen. Het burenrecht valt onder het burgerlijk recht en regelt hoe buren met elkaar om moeten gaan. U kunt dan kiezen uit het inschakelen van rechtsbijstand of naar de kantonrechter stappen. Dit kost geld en een civiele procedure bij de rechter duurt lang. 

Zoek op tijd hulp als een burenruzie uit de hand loopt. Bij ernstig overlast belt u de politie via 0900 88 44. De politie spreekt de buren op de overlast aan. Als het nodig is, geeft de politie hen een boete.

Meld u met andere buren meerdere keren de overlast bij de politie? Dan geven de politie dit door aan de wijkmanager. De wijkmanager zoekt dan samen met u en de overlastgever naar een oplossing. De ervaring leert dat dit een lange tijd nodig heeft.

Huurders zorgen voor overlast

Meld de overlast bij de verhuurder (particulier of woningcorporatie). U mag met hen een gesprek beginnen over zijn verantwoordelijkheid. De verhuurder is verplicht om onderzoek te doen naar de overlast. 
Bij kamerbewoning verhuurt de eigenaar van het huis kamers aan meer dan 1 gezin/persoon. Op de pagina Opkoopbescherming leest u wat wel en niet mag/kan bij kamerverhuur. 

Via kamerverhuur@dordrecht.nl meldt u bij de gemeente

•    illegale kamerverhuur 
•    te veel mensen in 1 woning
•    overlast   
 

Belangrijk: verzamel bewijzen van de overlast

Meld de overlast aan officiële organisaties, zoals handhaving of politie. Zij kunnen de overlast officieel vaststellen en vastleggen wat er wanneer en waar is gebeurd. Schrijf daarnaast zelf op wat er gebeurt. Dit geeft een goed beeld van de overlast die u ervaart. Een rechter oordeelt nooit alleen op een verklaring of mening van 1 persoon. 
Blijf de overlast melden bij de politie (en andere organisaties) om de overlast goed in kaart te brengen. 

Wilt u de overlast op andere manieren vastleggen, bijvoorbeeld met foto’s, filmpjes of geluidsopnames? Let dan goed op: dit mag niet altijd. Want u mag de privacy van de overlastgever niet schenden.

De rol van de gemeente
  • Komt u er zelf niet uit met uw buren? 
  • Hebben buurtbewoners dezelfde overlast? 
  • En maakt het vaker melden bij de politie geen verschil? 

Dan kunt u een melding via Fixi maken bij de gemeente. Wij doen dan navraag bij de politie (en verhuurder) om een goed beeld te krijgen van de situatie. 
De gemeente speelt niet altijd zelf een rol bij de aanpak van overlast. Alleen bij bijvoorbeeld 

  • ernstige last
  • drugscriminaliteit en 
  • brandgevaarlijke en/of verwaarloosde gebouwen

Uiteindelijk kan de burgemeester in bepaalde gevallen een gedragsaanwijzing opleggen aan de overlastgever. Dit betekent bijvoorbeeld dat deze persoon op afgesproken tijden geen muziek meer mag draaien. Of in het uiterste geval: de overlastgever tijdelijk uit de woning zetten.

Een regelrechter

U kunt het probleem ook bij de ‘regelrechter’ neerleggen. Dit is goedkoper en sneller dan een civiele procedure. Belangrijk is dat u en de overlastgever beiden deze regelrechter om hulp vragen. En beiden een gesprek willen. 

De regelrechter onderzoekt samen in een goed gesprek met de partijen of u er samen uitkomt. Lukt dat niet, dan hakt de regelrechter de knoop door. Het blijft een rechtszaak, dus de uitspraak is bindend. De kosten voor iedere partij zijn € 43,50. 

Regelrechter: website Rechtbank Rotterdam onder ‘Regels en procedures’. U kunt ook mailen of bellen naar 088 361 19 61.