Aanpak straatintimidatie

Iemand die naar u staart, u betast, dreigt met geweld, iets naroept of u achtervolgt. Dit zijn geen complimentjes en is niet flirten. Dit is wel onveilig, angstig of zelfs bedreigend. En het kan iedereen overkomen.

Dit is straatintimidatie. Dit gedrag past niet in onze gemeente en moet stoppen. Bent u slachtoffer of getuige van straatintimidatie? Gebruik de Stop Intimidatie App. U kunt ook anoniem melden. 

Meld het op het moment dat het gebeurt of achteraf. Voor uzelf of voor een ander. Samen houden we straatintimidatie tegen.

We gebruiken de volgende definitie voor straatintimidatie: 'Seksuele uitlatingen of (andere) gedragingen in de openbare ruimte die beledigend, kwetsend, dreigend of belemmerend zijn en het gevoel van veiligheid en vrijheid negatief beïnvloeden'.

Ga naar de App Store (Apple) of naar Google Play (Android) en download de Stop Intimidatie App. 

•    Kies 1 van de opties onder 'toegang tot de locatie van dit apparaat' 
•    Kies of u notificaties wilt ontvangen
•    Kies 'Maak melding van intimidatie' of bel bij direct gevaar 112
•    Beantwoord de vragen wat er is gebeurd, waar en wanneer

Dit helpt ons om gericht op te treden tegen straatintimidatie. Wilt u weten welke acties we hebben ondernomen? Zet dan uw pushberichten aan.

112-knop voor dreigende situaties

Voor dringende, levensbedreigende situaties kiest u voor de 112-knop. Deze verbindt u direct met een medewerker van 112.

Slachtofferhulp

Straatintimidatie meemaken is erg ingrijpend. Het is belangrijk dat u hulp krijgt op een manier die bij u past. Met de knop 'Ik wil slachtofferhulp' brengt de app u direct in contact met de website van Slachtofferhulp Nederland. Daar leest u wat ze voor u kunnen doen.

Meten is weten

De melding in de app leidt niet tot vervolging van de dader. Toch helpt het om straatintimidatie aan te pakken. Door uw melding weten wij hoe vaak en waar straatintimidatie in Dordrecht voorkomt. Daar kunnen wij dan (extra) maatregelen nemen. Bijvoorbeeld een betere straatverlichting of de medewerkers van Handhaving lopen vaker langs een bepaalde plek. 

Uw privacy

U kunt in de Stop Intimidatie App de volgende tekst aanvinken: 'Als je dat goed vindt, slaan we naam, adres en telefoonnummer op, zodat we contact met je kunnen opnemen voor meer informatie over de melding.' 

In dat geval nemen we misschien contact met u op. Bijvoorbeeld om een beter beeld te krijgen van wat er precies gebeurd is. We bellen u ook als we denken dat het beter is als u aangifte bij de politie doet.

We slaan uw persoonsgegevens maximaal 1 jaar op. We mogen alleen uw gegevens opslaan als u 16 jaar of ouder bent. Blijft u liever anoniem dan kunt u dat aangeven. In de app kunt u ook de privacyverklaring lezen. 

Aanpak straatintimidatie Dordrecht

Gemeente Dordrecht wil aan daders, slachtoffers én omstanders laten zien, dat straatintimidatie niet acceptabel is. Wij vinden het niet normaal dat iemand zich zo gedraagt waardoor een ander zich angstig, onveilig of bedreigd voelt. Dit moet stoppen!   
Door duidelijk te maken wat straatintimidatie is, hopen wij het gesprek tussen mensen onderling op gang te brengen. Hiermee hopen we dat:

•    slachtoffers zich gesteund en serieus genomen voelen en melding durven maken van wat hen is overkomen
•    omstanders alle vormen van intimidatie herkennen en in actie komen
•    daders inzien wat ze iemand aandoen en ermee ophouden

Belangrijke hulp telefoonnummers