Veelgestelde vragen over de Schwung app

Wilt u meer weten over de Schwung app? Kijk dan in het onderstaand overzicht met veelgestelde vragen.

Meer informatie over de de app

In de app staat ook lopen bij 'Wat ga je doen?' Werkt de app ook voor voetgangers?

De app werkt in Dordrecht alleen voor fietsers. De app kan ook voor verkeerslichten voor voetgangers gebruikt worden, maar dat is op dit moment technisch nog niet mogelijk. We bekijken of we de toepassing van Schwung in de toekomst kunnen en willen uitbreiden.

Hoe weet ik dat de app het doet?

Wanneer u in de buurt van een fietsverkeerslicht komt, vraagt Schwung groen licht of een verlening van groen. U ziet dat niet in de app. De meeste fietsverkeerslichten in Dordrecht hebben zogenoemde 'afteller'. U zult zien dat in veel gevallen de afteller eerder aan gaat. U hoeft daardoor niet meer op het knopje te drukken.

De schwung app werkt niet, verkeerslichten gaan niet op groen voor fietsers?

Schwung heeft tijd nodig om te leren via welke richting u een kruispunt passeert. Hierdoor duurt het even voor u merkt dat Schwung werkt. De app herkent na een aantal keren uw richting en weet dan wanneer groen of een verlening van groen moet worden aangevraagd. 
Daarnaast hangt het altijd van de drukte af wie wanneer groen krijgt op een kruising.

De Schwung app start niet automatisch als ik fiets, hoe kan dat?

Er is een verschil tussen een smartphone met een Android besturingssysteem en een iPhone. De iPhone blokkeert apps die niet van Apple zijn. U moet daardoor zelf de app starten, voordat u gaat fietsen. Bij een smartphone met Android start deze automatisch en hoeft u niets te doen.

Wat betekent ‘2x bij een Schwung kruising geweest’? 

Als u in de buurt komt van een fietsverkeerslicht dan registreert de app dit. Dit hoeft dus niet te betekenen dat er ook groen is aangevraagd. Maar u bent wel in de buurt van deze kruising geweest.

Ik ben net langs een kruispunt gefietst maar er staat ‘0x gezien door Schwung’. Wat gaat er mis?

Schwung heeft tijd nodig om te leren via welke richting u een kruispunt passeert. Hierdoor duurt het even voor u merkt dat Schwung werkt.

Kan ik Schwung ook buiten Dordrecht gebruiken?

Meer gemeenten in Nederland maken gebruik van Schwung. In het menu van de app vindt u een overzicht.


Meer informatie over de techniek van de app

Ziet de app verschil tussen fietsers en automobilisten?

Ja, Schwung herkent dat u als fietser aan het verkeer deelneemt op basis van uw snelheid. In uw telefoon zit een mechanisme dat kan herkennen welke vervoermiddel uw gebruikt. Schwung gebruikt dat ook. Daarnaast vraagt Schwung alleen groen aan op de fietsrichtingen en nooit op richtingen waar auto’s rijden.

Waarom een app? 

Niet alle kruispunten met verkeerslichten zijn voorzien van lussen voor fietsers. De meeste verkeerslichten hebben lussen bij de stopstreep maar niet op afstand. Met de Schwung app kunnen fietsers op afstand herkend worden. Een verkeerslicht weet hierdoor eerder dat er een fietser aan komt. Dit vergroot de kans om door te fietsen.

Als op een kruispunt van alle kanten fietsers met de Schwung app aan komen fietsen, hoe werkt het dan? Wie krijgt nu voorrang?

De verkeerslichten maken gebruik van een verkeersregeling. Dit slimme rekenprogramma regelt welke weggebruiker op welk moment groen of rood licht krijgt. Dit systeem verandert niet door de komst van Schwung. Door de Schwung app ziet het verkeerslicht wel eerder dat u eraan komt. Dat vergroot de kans op groen. Maar de verkeersregeling neemt nog steeds alle verkeersdeelnemers mee in de afweging wie groen of rood licht krijgt.

Mijn privacy

Hoe zit het met privacy/gegevensgebruik?

Elke rit die u maakt, krijgt een zogenoemde unieke rit-ID. Schwung slaat deze rit-ID tijdelijk op uw telefoon op. De app gebruikt deze informatie voor het aanvragen van groen licht. De verzonden ID’s bevatten alleen uw locatie. Geen privacygevoelige informatie. Uw locatie is niet te herleiden naar een persoon of een specifieke smartphone. Elke keer als u gaat fietsen, maakt Schwung een nieuwe rit-ID. Alle verzamelde informatie is anoniem, zodat u niet individueel gevolgd kan worden. Als u de informatie niet wilt delen, kunt u dit via de app instellingen uitzetten. Let wel op dat de Schwung app dan geen groen aanvragen meer voor u kan doen.

Welke informatie slaat Schwung op?

De Schwung app leert uw voorkeursrichting, zodat de app weet voor welke richting groen moet worden aangevraagd. De historie waarmee Schwung de richting bepaalt, staat alleen op uw telefoon. Deze informatie wordt nooit gedeeld met het Schwung systeem. Als u een nieuwe telefoon heeft, dan moet Schwung eerst weer uw routes leren herkennen.

Waarom moet ik mijn telefoonnummer invoeren? 

Om misbruik van de app te voorkomen werkt de app met zogenoemde 'Multi Factor Authenticatie (MFA). Hiervoor voert u 1 keer uw telefoonnummer in. U ontvangt daarna via sms een code. Hiermee laat u weten dat u een persoon bent en geen robot. De app gebruikt hierna uw telefoonnummer niet meer. Gegevens van ritten zijn hier niet aan gekoppeld.

Weet de gemeente nu altijd waar ik ben?

Nee, alle verzamelde informatie is anoniem, zodat u niet individueel gevolgd kan worden. Ook duurt het even voordat Schwung weet dat u aan het fietsen bent.