Sneller door groen met de Schwung app

Minder stoppen bij fietsverkeerslichten? Het kan met de Schwung app.

Met de Schwung app op uw mobiele telefoon laat u een fietsverkeerslicht eerder weten dat u eraan komt. De app 'drukt' alvast voor u op het knopje bij het verkeerslicht. Daardoor is de kans groter dat u meteen, sneller of langer groen licht krijgt. Dat maakt doorfietsen een stuk makkelijker.

Bord Swung appHoe werkt Schwung?

In Dordrecht zijn 37 kruispunten verbonden met de Schwung app. Dit zijn vrijwel alle fietsverkeerslichten in de stad. 
Zodra u aan komt fietsen, vraagt de app groen licht aan bij het verkeerslicht of vraagt het groene licht langer aan te houden. De app leert uw routes kennen. Nadat u 3x dezelfde route heeft gereden, weet de app wanneer groen moet worden aangevraagd.

Schwung installeren

De app werkt op Apple en Android telefoons. U downloadt de app in de App Store of op Google Play.Omdat het verkeerslicht wil weten dat u eraan komt, is het nodig om toestemming te geven om uw locatie te delen. Na het installeren vraagt de app om 1x uw telefoonnummer in te voeren. U ontvangt dan via een sms een code. Na bevestiging is de app klaar voor gebruik. De app werkt verder zonder account.

Goed om te weten

Heeft u een Android telefoon? Dan start de app meteen als u gaat fietsen. Heeft u een Iphone? Dan zet u de app zelf aan. Een Iphone blokkeert apps die niet van Apple zijn. Bij allebei schakelt de app vanzelf uit als u niet meer fietst.

Verkeersveiligheid

Het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het fietsen is niet toegestaan. De app is zo ontwikkeld dat deze tijdens het fietsen geen informatie geeft. Start de app voor u gaat fietsen (Iphone). U kunt uw telefoon daarna in uw tas op broekzak doen. Bij een Android telefoon kunt u instellen dat de app automatisch start als u gaat fietsen. 

Privacy 

Voor het gebruik van de app is het nodig om uw locatie te delen. De app verstuurt deze informatie anoniem. Hierdoor is het niet mogelijk de informatie te herleiden naar een persoon of een telefoon. U kunt niet individueel gevolgd worden. Om misbruik van de app te voorkomen werkt de app met zogenoemde 'Multi Factor Authenticatie (MFA)." Door het bevestigen van uw telefoonnummer, weet de app dat u een persoon bent en geen robot. Het telefoonnummer wordt alleen hiervoor gebruikt. De gegevens zijn niet gekoppeld aan ritten die u maakt.

Meer informatie over gegevens gebruik en privacy vindt u in het menu van de app onder het kopje privacy informatie of bij de veelgestelde vragen.

Dataverbruik

Schwung maakt gebruik van uw dataverkeer op uw telefoon. Het versturen van locatie en snelheid gaat via een beveiligde verbinding. Bij de instellingen op uw telefoon kunt u zien hoeveel data de app gebruikt. 

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het de Schwung app? Kijk dan in het overzicht met veelgestelde vragen.