Geluid
Geluid speelt een grote rol in hoe we onze omgeving ervaren. Veel lawaai in onze woonomgeving kan leiden tot gezondheidsproblemen. Dat stelde de Gezondheidsraad én de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vast.
In de Omgevingsplannen hebben wij een 'Gezonde Stad' als 1 van de doelen opgenomen. Daarbij proberen wij de akoestische omgeving te verbeteren. In het 'Actieplan Geluid' staat hoe we dat willen doen.
De 'Europese Richtlijn Omgevingslawaai' verplicht ons om elke 5 jaar 'geluidsbelastingkaarten' te maken. Dit geldt voor gemeenten met meer dan 100.000 inwoners, dus ook voor Dordrecht.
De geluidsbelastingkaart geeft informatie over de hoeveelheid geluid in de stad en waar (te) veel geluid voorkomt.
Een 'pandenkaart' is weer een resultaat van een geluidsbelastingkaart. De pandenkaart toont de hoeveelheid geluid op de voorkant van een gebouw of pand. U kunt op de kaart inzoomen. In het informatieblok ziet u de term Den, dit geeft het gemiddelde geluidsniveau over de dag, avond en nacht.
Naast de geluidsbelastingkaarten moeten gemeenten ook elke 5 jaar een ‘Actieplan Geluid’ maken. Het 'Actieplan Geluid' gaat over het geluid wat komt van de lokale wegen in Dordrecht.
De geluidsdrempel in het nieuwe 'Actieplan Geluid 2024-2029' staat op 60 decibel (dB). Komt het lawaai van lokale wegen boven de 60 dB? Dan moeten wij nadenken over maatregelen die de hoeveelheid geluid verminderen. En of we die maatregelen kunnen betalen. Die maatregelen passen we dan toe bij een nieuwe indeling of onderhoud van de weg.
In het oude plan stond dit op 65 dB.
De agenda van het 'Actieplan Geluid 2024-2029' bestaat uit verschillende maatregelen. Bij nieuwe plannen en projecten willen we de hoeveelheid lawaai van lokale wegen omlaag krijgen. We hebben maatreken in:
Groep 1: Algemene maatregelen
- geluid in de Omgevingsplannen 2.0
- omgevingsplan en regels voor bouwen op plekken met veel geluid
- uitwerking 'Mobiliteitsplan 2040' in Wijkuitvoeringsplannen
- handboek Kwaliteit Openbare Ruimte
Groep 2: Bijzondere maatregelen
- nieuwbouw van geluidgevoelige gebouwen
- maatregelen voor het verkeer
- onderhoud en nieuwe indeling van wegen
- saneringsprojecten 'B-lijstwoningen'
- na-isoleren van woningen
- 'Zero Emissie Logistiek' in Dordrecht
Op dit moment is het 'Actieplan Geluid 2024-2029' nog niet definitief. Wij willen graag weten wat inwoners, bedrijven en organisaties van dit 1e (concept)plan vinden. U kunt daarom op het Concept Actieplan Geluid 2024-2029 - Dordrecht, pdf 890 kB reageren.
Uw reactie heet een 'zienswijze'. U heeft 6 weken de tijd om uw zienswijze aan ons door te geven. Dit heet de 'zienswijzetermijn'.
Deze termijn loopt van woensdag 30 april 2025 tot en met dinsdag 10 juni 2025.
Stuur uw zienswijze op naar:
Het college van de gemeente Dordrecht
t.a.v. Zienswijze concept Actieplan Geluid 2024-2029 Gemeente Dordrecht
Postbus 8
3300 AA Dordrecht
Wilt u meer informatie over het concept Actieplan Geluid 2024-2029 - Dordrecht? Stel dan uw vraag via mail aan geluid@dordrecht.nl