Dordrecht start campagne 'Ben je oké?' tegen straatintimidatie

In Dordrecht moet je fijn en veilig over straat kunnen. Daarom start de gemeente een nieuwe campagne tegen straatintimidatie. Die richt zich voor het eerst met name op omstanders. Ook kan er vanaf nu melding gedaan worden van straatintimidatie via Fixi.

Staren, betasten, dreigen, naroepen of achtervolgen – dit zijn geen complimentjes, maar vormen van straatintimidatie die niemand zou moeten ervaren.

Ben je oké?
Dordrecht kiest ervoor zich aan te sluiten bij de landelijke campagne ‘Ben je oké?’ van kenniscentrum Rutgers. De campagne roept inwoners op om elkaar te helpen bij een ongepaste of ongemakkelijke situatie en geeft tips hoe in zo’n situatie te handelen. 

"Dordrecht is een stad waar iedereen zich veilig moet kunnen voelen. We willen omstanders aanmoedigen om in te grijpen als ze straatintimidatie zien," zegt wethouder Marc Merx (leefbaarheid). "Onderzoek toont aan dat in 84% van de gevallen waarin iemand ingrijpt, de situatie verbetert. Een simpele vraag stellen als ‘Ben je oké?’ laat het slachtoffer zien dat diegene niet alleen is en geeft de dader het signaal: je gedrag is fout."

Tips voor omstanders
Iedereen is anders en iedere situatie is anders. Daarom is er niet maar één manier om in te grijpen bij grensoverschrijdend gedrag. Soms is het ook spannend om in te grijpen.

•    De eerste stap als je iets ziet gebeuren is aanwezig blijven en de situatie aankijken. Puur het aanwezig blijven kan al fijner aanvoelen voor een slachtoffer. 
•    Je kunt iemand die geïntimideerd wordt enorm helpen met een eenvoudige vraag als 'ben je oké?'.
•    Je kan als omstander afleiden, door bijvoorbeeld in het blikveld te gaan staan als het gaat om aanstaren.
•    Proberen het slachtoffer uit de situatie te halen. 
•    Anderen erbij betrekken voor hulp. 

Aftrap op Big Rivers
Ook evenementen, de plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en openbaar vervoerder Qbuzz steunen de campagne. De aftrap is daarom op 11 juli tijdens het Big Rivers festival.

"Een echt stadsfeest waarvan de organisatie onze overtuiging deelt dat je gewoon goed moet zijn voor elkaar. Precies waar het om draait in deze campagne.", aldus wethouder Merx.

Melden via Fixi
Nieuw is ook dat inwoners vanaf nu melding kunnen maken van straatintimidatie via Fixi, het bekende digitale meldpunt van de gemeente. Dit kan anoniem en zowel via de website als via de app. Per 1 juli 2025 vervangt Fixi de huidige 'Stop Intimidatie App'. 

Meld het op het moment dat het gebeurt of achteraf. Voor jezelf of voor een ander. Door te melden weten wij hoe vaak en waar straatintimidatie in Dordrecht voorkomt. Dat helpt bij het nemen van (extra) maatregelen.

Brede aanpak
Straatintimidatie hoort niet thuis in Dordrecht. Sinds juli 2024 is seksuele intimidatie in het openbaar ook strafbaar. De campagne is daarom onderdeel van een bredere aanpak. Zo gaan we in gesprek met jongeren op scholen via lessen en voorstellingen van Theater Tortilla. Daarnaast doet Dordrecht mee aan een landelijke pilot waarbij speciaal hiervoor opgeleide Boa’s mogen handhaven op straatintimidatie.