Duurzame stad

In 2040 wil Dordrecht klimaatneutraal zijn. Samen met onze inwoners, bedrijven en organisaties werken we aan een Klimaatneutraal Eiland van Dordrecht. Overstappen op duurzame energie (beter voor het milieu) en meer energie besparen hoort daarbij. 

Dit betekent dat we onze huizen beter gaan isoleren. En dat we werken aan andere manieren van energie opwekken, delen en gebruiken.
We stoppen met aardgas voor het verwarmen van onze huizen en gaan bijvoorbeeld elektrisch koken. En de energie die we wel gebruiken is duurzaam opgewekt. Bijvoorbeeld via zonnepanelen en windmolens. Die energie gebruiken we het liefst in Dordrecht.

Op de website Dordtduurzaam vindt u alle informatie over duurzaamheid.

Energie besparen en hulp

Een belangrijke stap naar een duurzame leefomgeving is energie besparen. Want alle energie die we niet gebruiken, hoeven we ook niet op te wekken. Daarnaast zorgt energie besparen voor een lagere energierekening en prettiger wonen. 

De prijs van energie is hoog. Sommige huishoudens kunnen steeds moeilijker de energierekening betalen. In Dordrecht kunt u daarbij hulp vragen aan de Energiehulp. Deze geeft tips om slim met energie om te gaan. En hoe u uw huis koel houdt tijdens warme dagen. Ook brengt de Energiehulp gratis kleine energiebesparende maatregelen aan. Zoals bijvoorbeeld tochtstrippen en radiatorfolie. 

Geïsoleerde huizen

Goed geïsoleerde huizen gebruiken minder energie. We halen ook veel winst met zo goed mogelijk geïsoleerde oudere huizen. Inwoners met een slecht geïsoleerde woning helpen we met isoleren. Dit doen we bij woningen met een WOZ-waarde onder het gemeentelijk gemiddelde van € 308.000,-. We hebben daarvoor het Nationaal Isolatie Programma.

Maatwerk

Verenigingen van Eigenaren gaan we met extra advies helpen. We zorgen ervoor dat woningeigenaren van monumenten waar nodig maatwerkadvies krijgen. U kunt ook zelf aan de slag. Vrijwilligers van Drechtse Stromen staan voor u klaar en we organiseren regelmatig gezamenlijke inkoopacties. We schrijven particuliere verhuurders aan. En we maken met de woningbouwcorporaties afspraken over het verduurzamen van de sociale huurwoningen.

Zonneparken en windmolens

In Dordrecht zijn er 4 zonneparken. Langs de Dordtse Kil ligt zonnepark Transberg. Dit zonnepark ligt, net als zonnepark Crayestein, op een oude vuilstortplaats. Zonnepark Amstelwijck en zonnepark Wieldrechtse Zeedijk liggen tussen de A16, N3 en het spoor. In Dordrecht hebben we ook een aantal windmolens. Zoals de 4  windmolens van Kilwind op de Dordtse Kil. 

De komende jaren zoeken we in Dordrecht naar nieuwe plekken om duurzame energie op te wekken. Ook onderzoeken we hoe we die energie meteen kunnen gebruiken. Ons uitgangspunt is om zo weinig mogelijk terug te leveren op het elektriciteitsnet.

Wilt u investeren in opgewekte energie in Dordrecht of de Drechtsteden? Kijk dan op de website van Drechtse Energie

Duurzame warmte

In Dordrecht werkt HVC al een aantal jaar aan de aanleg van het warmtenet. Het warmtenet is een duurzaam keuze voor het verwarmen van uw huis. En het verwarmen van uw kraanwater. De warmte in het warmtenet van HVC komt van het verbranden van restafval. Deze warmte kwam hiervoor via de schoorsteen in de lucht. HVC gebruikt het nu om het warmtenet te verwarmen.  

In Dordrecht sluiten we vooral grote gebouwen aan op het warmtenet. Zoals scholen en kantoren. Maar ook Kunstmin, het Energiehuis, het Albert Schweitzerziekenhuis en de Kinepolis bioscoop hebben een aansluiting op het warmtenet. Woningverhuurder Trivire heeft al verschillende woningen aangesloten. Ook de nieuwbouwwijken Amstelwijck en Leerpark hebben een aansluiting op het warmtenet.

Woningequivalenten (WEQ)

In Dordrecht willen we eind 2026 minstens 12.000 woningequivalenten (WEQ) hebben aangesloten op het warmtenet.
Wat is een WEQ? 1 WEQ staat voor de warmte die 1 woning heeft om deze te verwarmen. Het aantal WEQ staat niet gelijk aan het aantal woningen dat een aansluiting heeft op het warmtenet. Er hebben ook een aantal grote gebouwen een aansluiting op het warmtenet. Voor het verwarmen van een groot gebouw is meer WEQ nodig. Het aantal aangesloten woningen is dus kleiner dan het aantal WEQ dat we in Dordrecht leveren. 

Andere warmte

We verwarmen onze woningen in de toekomst niet meer met aardgas. Voor elke wijk in Dordrecht hebben we in 2021 onderzocht waarmee we aardgas het beste kunnen vervangen. Dit kan een gezamenlijke oplossing zijn zoals het warmtenet of een zelfstandige oplossing zoals een warmtepomp. Het onderzoek leest u in de Transitievisie Warmte. In 2025 werken we dit plan bij. Wilt u weten welke keuze  in uw de wijk de voorkeur heeft? Bekijk dan het stappenplan naar aardgasvrij wonen