Overlast van een dierenplaag en ongedierte

Heeft u overlast van ratten in uw huis, tuin of in de openbare ruimte? Doe dan direct een melding via Fixi én maak daarna een afspraak via het formulier van HVC. HVC maakt een afspraak met u om de melding te onderzoeken.

Heeft u overlast van een andere dierenplaag of ongedierte in de openbare ruimte? Doe dan een melding via Fixi of bel de gemeente via 14 078.

Denk bij een dierenplaag aan teveel dieren op dezelfde plek. Bijvoorbeeld teveel ratten, muizen, mollen, konijnen, ganzen, eenden, duiven, kakkerlakken, wespen of eikenprocessierupsen.

Dierenplaag voorkomen

Een dierenplaag of ongedierte geven veel overlast. Zo verspreiden ratten en muizen ziektes en veroorzaken schade aan kabels en isolatiemateriaal. Verder zorgen meeuwen voor zwerfvuil op straat door het openscheuren van vuilniszakken. Het is dan ook belangrijk om overlast van een dierenplaag zoveel mogelijk tegen te gaan.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf een aantal maatregelen nemen om een dierenplaag te voorkomen: 

- laat geen voedsel rond uw woning slingeren
- strooi geen brood voor eenden of vogels
- gooi geen etensresten op straat
- zet geen afval los naast de vuilniszak of afvalcontainer
- zet uw vuilniszak alleen op de ophaaldag langs de straat 

Brood en etensresten 

Heeft u brood of andere etensresten over? Gooi het niet op straat. En voer het niet aan eenden of andere dieren. Dit is slecht voor de dieren en de omgeving.

- Brood is niet goed voor eenden en vogels, ze worden er ziek van
- Brood of etensresten trekken andere dieren aan die overlast geven zoals ratten, muizen, duiven en meeuwen
- Voedsel op straat gaat schimmelen en is ongezond voor spelende kinderen

GFT-afval 

Gooi brood of etensresten daarom altijd in uw groene GFT-container. Van het inzamelde GFT-afval wordt compost gemaakt dat voedsel is voor planten. Zo helpt u dus niet alleen uw omgeving maar ook het milieu.