Samenvatting onderzoek naar regenboogbeleid

Afbeelding 1

Dordrecht een kleurrijke stad – Onderzoek naar regenboogbeleid van de gemeente Dordrecht

Algemeen

Begrijpelijke taal

De Rekenkamercommissie vindt het belangrijk dat haar onderzoeken door iedereen gelezen en begrepen kunnen worden. Daarom maakt ze bij elk onderzoek een aparte samenvatting. Daarin wordt kort en met begrijpelijke taal de kern van het onderzoek belicht. Dit gebeurt aan de hand van de prestatieladder.

Prestatieladder

Wat is de prestatieladder? Dat is handvat voor de Rekenkamercommissie om een paar belangrijke vragen te kunnen beantwoorden. Dit doet de Rekenkamercommissie omdat ze daardoor snel een beeld krijgt bij de wat er aan de hand is, wat er goed gaat, wat misschien nog niet zo goed gaat en wat er nodig is om e.e.a. te kunnen verbeteren.

De vragen die aan de hand van de prestatieladder gesteld worden zijn:

  1. Wat is er aan de hand en wat is het maatschappelijk effect?

  2. Wat wordt er (aan) gedaan?

  3. Wat kan er (nog meer) aan gedaan worden?

Samenvatting onderzoek

Onderzoek

Sinds januari 2009 is Dordrecht één van de 56 regenboogsteden die zich inzetten voor een diverse en inclusieve stad. Dordrecht wil een stad zijn waar iedereen zich thuis kan voelen en kan meedoen. De stad accepteert geen uitsluiting en discriminatie. Wat je achtergrond ook is en met welke mensen je je ook verbonden voelt: er is plek voor jou in Dordrecht.

Om de gemeenteraad handvatten te geven om dit te bereiken, onderzocht de Rekenkamercommissie Dordrecht hoe LHBTQIA+ inwoners veiligheid, acceptatie en gastvrijheid in Dordrecht ervaren. Ook is onderzocht of het regenboogbeleid hieraan bijdraagt en doeltreffend en doelmatig wordt uitgevoerd.

Maatschappelijk effect: inclusieve stad waarin iedereen wordt geaccepteerd
Dordrecht wil een diverse, inclusieve en gastvrije stad zijn, waarin iedereen wordt geaccepteerd en veiligheid, acceptatie en gastvrijheid ervaart.

Activiteiten: wat wordt er gedaan?

De gemeente zet zich vooral in als ‘ambassadeur’ om diversiteit en inclusiviteit onder de aandacht van inwoners, scholen en organisaties te brengen. Bijvoorbeeld met evenement Dordrecht Pride. Maar ook door van organisaties die een gemeentelijke subsidie ontvangen te eisen dat zij zich voor diversiteit en inclusie inzetten. Ook de burgemeester vraagt hier aandacht voor. Onder meer tijdens toespraken en in gesprekken met de politie en slachtoffers van incidenten.

De gemeente is een positieve weg ingeslagen met de opgave Inclusieve Stad, waar regenboogbeleid deel van uitmaakt. Als onderdeel van deze opgave voert de gemeente ‘stadsgesprekken’, waarbij alle inwoners zijn uitgenodigd om mee te denken. De gemeente haalt hierbij onder meer ook informatie op bij partijen als Dordrecht Pride, Stichting Roze 50+ en R-Newt Jongerenwerk. Dit wordt door de organisaties gewaardeerd.

Middelen: wat te doen?

De Rekenkamercommissie geeft het college van burgemeester en wethouders het advies om voor het regenboogbeleid concrete en meetbare doelen vast te stellen en de voortgang te meten. Daarnaast zou het college de gemeenteraad regelmatig moeten informeren over deze voortgang. Verder kan de gemeente actiever zijn in de samenwerking met organisaties die zich bezighouden met acceptatie en veiligheid van de regenbooggemeenschap. Tot slot kunnen investeringen in de zichtbaarheid van Dordrecht als Regenboogstad het draagvlak vergroten. Hieraan wordt ook al aandacht gegeven aan de hand van de opgave Inclusieve Stad.