Straatintimidatie

Iemand die naar u staart, sist, u nafluit, iets naroept of u volgt als u bent gepasseerd. U voelt zich onveilig, angstig of zelfs bedreigd. Hier is sprake van straatintimidatie. Dit gedrag past niet in onze gemeente en moet stoppen.

Straatintimidatie is als iemand zich door het gedrag van een ander onveilig of angstig voelt:

 • op straat;
 • tijdens het stappen;
 • in een openbaar gebouw (bijvoorbeeld de bibliotheek of het zwembad)

We gebruiken de volgende definitie voor straatintimidatie: 'Seksuele uitlatingen of (andere) gedragingen in de openbare ruimte die beledigend, kwetsend, dreigend of belemmerend zijn en het gevoel van veiligheid en vrijheid negatief beïnvloeden'.

Stop Intimidatie App

Bent u slachtoffer van (seksuele) straatintimidatie of ziet u een vorm van straatintimidatie? Meld het dan via de Stop Intimidatie App. U kunt de melding ook anoniem doen. Doe dit op het moment dat het gebeurt of achteraf. Voor uzelf én voor een ander. Samen houden we straatintimidatie tegen.

Hoe u straatintimidatie herkent:

 • nafluiten/sissen;
 • naroepen/schelden;
 • betasten;
 • duwen/trekken;
 • hinderlijk volgen;
 • dreigen met geweld;
 • slaan/schoppen

Ga naar de App Store (Apple) of naar Google Play (Android) en download de Stop Intimidatie App. Kies voor locatievoorziening als u wilt dat de app bij een melding direct uw locatie aangeeft. Heeft u alle gegevens ingevuld? Dan kunt u direct melding doen van straatintimidatie.

In de app staan een aantal vragen over de daders en over de melder. Met deze informatie krijgen we een beeld van wat er is gebeurd. Dit helpt ons om gericht op te treden tegen (seksuele) straatintimidatie. Zo helpen we samen om deze vervelende situaties in Dordrecht te stoppen. Wilt u weten welke acties we hebben ondernomen? Zet dan uw pushberichten aan.

112-knop voor dreigende situaties

Voor acute, levensbedreigende situaties zit er een 112-knop op de Stop Intimidatie App. Deze verbindt u direct met een medewerker van 112

Slachtofferhulp

Straatintimidatie meemaken is erg ingrijpend. Het is belangrijk dat u hulp krijgt op een manier die bij u past. Met de knop 'Ik wil slachtofferhulp' brengt de Stop Intimidatie App u direct in contact met de website van Slachtofferhulp Nederland. Daar leest u wat ze voor u kunnen doen.

Meten = weten

Door uw melding in de Stop Intimidatie App weten wij hoe vaak en waar straatintimidatie in Dordrecht voorkomt. Daar kunnen wij dan (extra) maatregelen nemen. Denk aan betere verlichting aanbrengen of medewerkers van Handhaving vaker langs een bepaalde plek laten lopen. De melding in de Stop Intimidatie App leidt niet tot vervolging van de dader. Wel kunnen we de app gebruiken om straatintimidatie aan te pakken.


De afgelopen 12 maanden heeft 34% van de Dordtenaren een keer te maken gehad met (seksuele) straatintimidatie. Deze vaak jonge vrouwen, mannen en LHBTI+ personen hebben zich allemaal onveilig of angstig gevoeld in onze gemeente. 
 

Privacy

De Stop Intimidatie App is geen formeel meldpunt. De meldingen bieden inzicht in de aard, locatie en frequentie van straatintimidatie. Dit levert waardevolle informatie op om aandacht te vragen voor dit probleem.

U kunt in de Stop Intimidatie App de volgende tekst aanvinken: 'Als je dat goed vindt, slaan we naam, adres en telefoonnummer op, zodat we contact met je kunnen opnemen voor meer informatie over de melding.' In dat geval nemen we misschien contact met u op. Bijvoorbeeld om een beter beeld te krijgen van wat er precies gebeurd is. We benaderen u ook als we denken dat de melding zo ernstig is dat u aangifte zou moeten doen bij de politie.

We slaan uw persoonsgegevens maximaal 1 jaar op. We mogen alleen uw gegevens opslaan als u 16 jaar of ouder bent. Blijft u liever anoniem dan kunt u dat aangeven. In de app kunt u ook de privacyverklaring lezen. 

Aanpak Straatintimidatie Dordrecht

Seksuele straatintimidatie kan ons allemaal overkomen. Gemeente Dordrecht wil met de aanpak Straatintimidatie laten zien aan daders, slachtoffers én omstanders, dat straatintimidatie onacceptabel is. Wij vinden het abnormaal dat iemand zich zo gedraagt waardoor een ander zich angstig, onveilig of bedreigd voelt. Dit moet stoppen!   

Door duidelijk te maken wat straatintimidatie is, hopen wij het gesprek tussen mensen onderling op gang te brengen. Hiermee hopen we dat:

 • Slachtoffers zich gesteund en serieus genomen voelen en melding durven maken van wat hen is overkomen
 • Omstanders alle vormen van intimidatie herkennen en in actie komen
 • Daders inzien wat ze iemand aandoen en ermee ophouden
Bij noodsituaties

Bel het alarmnummer 112

Bij geen nood, wel sprake van een zedenmisdrijf

Bel de zedenpolitie via 0900-8844

Misdrijf anoniem melden

Bel Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000

Dag en nacht hulp (juridisch, medisch of psychisch) aan iedereen die een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt

Bel Centrum Seksueel Geweld via 0800 - 0188.

Gratis hulp aan slachtoffers van seksueel geweld of andere ingrijpende gebeurtenissen

(Emotionele hulp, begeleiding strafproces of het krijgen van een schadevergoeding)

Bel Slachtofferhulp via 0900 - 0101. 

Gratis praktische hulp of advies bij online seksueel geweld

(Helpwanted helpt ook bij het verwijderen van online foto's/beelden als dat zelf niet lukt)

Bel Helpwanted via 020 - 2615275.