Transformatorhuisjes

Tussen 2025 en 2040 komen in Dordrecht ongeveer 300 nieuwe transformatorhuisjes. De transformatorhuisjes (trafo's) zijn nodig zodat u niet in het donker komt te zitten. 
Wij hebben in de toekomst meer stroom nodig dan het stroomnet nu levert. Het stroomnet raakt daardoor overbelast. Dat noemen we netcongestie, een file op het netwerk.
Daarom moeten wij het stroomnet, dat bestaat uit trafo's en kabels, verzwaren. Iedereen merkt iets van deze operatie. 

Probleem

In plaats van fossiele brandstoffen (benzine en gas) gebruiken we steeds vaker elektriciteit voor bijvoorbeeld: 

  • koken
  • vervoer
  • koeling en verwarming

Ook voor nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen, hebben we extra stroom nodig.

  • wij leveren meer zelf opgewekte stroom aan het stroomnet. Het  bestaande stroomnet is hiervoor niet zwaar genoeg
  • wij gebruiken op hetzelfde moment stroom, tussen 16:00 uur en 21:00 uur

 Op eklok.nl ziet u wat de goede momenten zijn om stroom te gebruiken.

Gevolgen 

Op korte termijn verwachten wij voor huishoudens geen grote gevolgen. Wel merken we dat op zonnige dagen de omvormers van zonnepanelen uitschakelen. Dit komt omdat het stroomnet niet alle opgewekte stroom kan verwerken.
Stedin beheert het netwerk binnen de regio en plaatst of vernieuwt trafo’s en legt nieuwe kabels. Zij pakken steeds 1 buurt aan om overlast zo veel mogelijk te voorkomen. 

Locatie 

Voor nieuwe kabels moet Stedin regelmatig graven ook hebben we nieuwe trafo's nodig. Sommige bestaande trafo's past Stedin aan.

Samen met Stedin zoeken wij naar nieuwe plekken voor de trafo's. We voorkomen daarmee niet dat bewoners uitzicht krijgen op een trafo.
Wij houden zoveel mogelijk rekening met de omgeving en letten op:

  • een centrale plek
    Het is belangrijk dat de trafo's centraal in de buurt staan, dichtbij bestaande kabels. Daarmee blijven de kabels zo kort mogelijk en vervoeren zij meer stroom naar de woningen. Centraal betekent ook dat elke trafo bereikbaar is voor storingen en onderhoud.
  • dichtbij de noodzaak
    Bij een grote verbouwing of een nieuw gebouw plaatsen we bij voorkeur een trafo dichtbij of op het eigen terrein bij het gebouw 
  • zoveel mogelijk uit het zich
    We zoeken zoveel mogelijk naar plekken uit het zicht en buiten de openbare ruimte
  • liever niet in het groen
    Pas als een trafo niet op eigen terrein past, kijken wij naar verharde plekken. Denk dan aan bijvoorbeeld parkeerplaatsen. Alleen als het niet anders kan, komt de trafo in het groen. 
Planning

We hebben nog geen exacte planning. Stedin pakt eerst de gebieden waar de uitbreidingen het eerste nodig zijn. Dit zijn de wijken Dubbeldam en Stadspolders. 
Omwonenden krijgen van Stedin een brief met info over een (toekomstige) trafo of kabelroute. De aannemer informeert u minstens 2 weken voor de werkzaamheden starten. 

Uitleg

Wij begrijpen dat u vragen heeft over de trafo's. Op een aantal daarvan geven wij vast antwoord: 

  1. Een transformatorhuisje is een klein huisje met een transformator. Het huisje is zo groot als een parkeerplek. De transformator verlaagt de binnenkomende spanning van 13.000 Volt naar 230 Volt. Dat is de spanning die u in huis nodig heeft. De ondergrondse kabels verdelen de stroom in de buurt.
  2. Vroeger was 1 trafo genoeg voor maximaal 400 woningen. In de toekomst, verwachten we dat 1 trafo voldoende is voor maximaal 130 tot 200 woningen. Dat betekent dat we tot 3 keer meer trafo's nodig hebben voor 400 woningen. Ook past Stedin de kabels aan voor een hoger verbruik. Dat betekent dat 1 op de 3 straten open moet voor graafwerkzaamheden. 
  3. Als het mogelijk is, breidt Stedin een bestaande trafo in uw buurt uit. Bij deze werkzaamheden heeft Stedin een tijdelijk verplaatsbare trafo nodig, dichtbij de bestaande. Dit kan tijdelijk overlast veroorzaken, bijvoorbeeld doordat de trafo parkeerplekken of een groenstrook bezet. Na de werkzaamheden verandert de buitenkant van de oorspronkelijke trafo vaak niet. 
  4. De trafo's zijn veilig en voldoen aan alle Nederlandse en Europese wetten en regels. Bij een storing schakelen onderdelen automatisch uit om brand te voorkomen. 
  5. Tijdens onderzoek naar ondergrondse beperkingen laat Stedin proefsleuven graven. Denk bij ondergrondse beperking aan: kabels, leidingen, boomwortels of funderingen. 
  6. Een goede plek voor een trafo geeft weinig mogelijkheden om te kiezen. Een geschikte locatie moet voldoen aan technische- en veiligheidseisen. 
    Onder technische eisen vallen: 
    - maximale kabellengtes
    - ventilatieruimte rondom de trafo
    - opengaande deuren en
    - vluchtwegen
    We letten ook op:
    - uitzicht van omwonenden
    - bereikbaarheid voor onderhoud
    - aanwezige kabels en leidingen
    - verkeersveiligheid
    - stedenbouwkundige aspecten en 
    - aanwezige bomen 
    Al deze factoren maken het niet makkelijk om een goede locatie te kiezen. Soms verdwijnt er dus toch een parkeerplaats of een stukje groen voor een trafo. Bij elke afwegen stellen we het algemeen belang boven het individuele belang. 
  7. Voor plaatsen van trafo’s hebben we geen omgevingsvergunning nodig. Tegen de locatie kunt u daardoor geen indienen. 
  8. Dichtbij een trafo is het stroomnet stabieler. Dat betekent een kleine kans dat omvormers van zonnepanelen uitvallen of dat alle stroom uitvalt. 
  9. Een trafo is zichtbaar, maar maakt geen geluid, stinkt niet en geeft geen licht. 
  10. Langdurige blootstelling aan elektromagnetische straling kan leukemie veroorzaken bij kinderen. Dit speelt bij gemiddeld 14 uur blootstelling per dag. Met een afstand van 1,5 tot 4 meter van de buitenmuur van een trafo is de straling laag. Deze afstand blijft binnen de norm voor elektromagnetische straling.  
  11. Om technische redenen moet de aannemer een straat soms vaker dan 1x opbreken. Bijvoorbeeld omdat hij eerst de nieuwe kabel moet leggen, voordat hij de oude kan verwijderen. In de tussentijd dekken we de sleuf af. U hoeft niet door het losse zand te lopen. Na de laatste werkzaamheden leggen wij de definitieve bestrating aan.
    Buiten het werk van Stedin graven ook andere netwerkbeheerders. Zij doen dit bijvoorbeeld voor glasvezel, gas of water. Alle werkzaamheden stemmen wij zo goed mogelijk op elkaar af.
  12. Op verschillende locaties plaatst Stedin trafo's. We vestigen een ‘recht op opstal’ om dit (juridisch) mogelijk te maken. Wij blijven hierdoor eigenaar van de grond en Stedin blijft eigenaar van de trafo's. Ook maken we afspraken over beheer en onderhoud van de grond en de trafo's. Wanneer wij opstalrecht vestigen, publiceren wij dat.
    Inwoners kunnen niet opkomen tegen de vestiging van het opstalrecht. Dat kan alleen als bij rechtelijke uitspraak blijkt dat hun belang zwaarder weegt dan de wettelijke taak van Stedin.
Meer informatie

Op algemene vragen geven wij graag antwoord, stuur daarvoor uw vraag via mail naar ons op.  

Op specifieke vragen over (planning van) het werk in uw wijk geeft de uitvoerde partij graag antwoord. U vindt de contactgegevens in de bewonersbrief. Deze brief krijgt u minstens 2 weken voor de start van de werkzaamheden. 

Op de website van Stedin leest u ook informatie over: