Omgevingsplan

Het Omgevingsplan 

Wat is het omgevingsplan?  

Sinds 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. Hierdoor zijn veel juridische regels samengebracht op 1 plek: het omgevingsplan. 
Vóór de omgevingswet stonden deze regels nog op veel verschillende plekken: in bestemmingsplannen, gemeentelijke verordeningen en regels van het rijk. Door al deze regels bij elkaar te brengen in één omgevingsplan worden de regels overzichtelijker en beter vindbaar. 

Wat staat er in het omgevingsplan? 

In het omgevingsplan staan regels over de fysieke leefomgeving. Denk aan regels over lucht, water, bodem en natuur, maar ook aan regels over gebouwen, wegen en leidingen. De regels in het omgevingsplan gelden voor iedereen en gaan over wat er wel en niet kan op een bepaalde plek. 

Tijdelijk omgevingsplan 

Het omgevingsplan is nu nog niet klaar. Het is namelijk veel werk om alle regels in het omgevingsplan te zetten en ervoor te zorgen dat ze digitaal goed beschikbaar komen. Elke gemeente heeft daarom tot uiterlijk 2032 de tijd om een volledig omgevingsplan te maken. Tot die tijd werken we in Dordrecht met een tijdelijk omgevingsplan. 

Het tijdelijke omgevingsplan geldt vanaf 1 januari 2024 en bestaat uit:

  • De bestaande bestemmingsplannen
  • Rijksregels die naar de gemeente zijn overgaan (dit heet de bruidsschat)
  • Bestaande verordeningen en beleidsregels 

Waar vindt u de regels uit het Omgevingsplan?

Het omgevingsplan is alleen digitaal te raadplegen. Dat kan op twee manieren:

  1. Via het Omgevingsloket kunt u de regels van het omgevingsplan bekijken. Bij het onderdeel regels op de kaart kunt u op adres of locatie zoeken en zien welke regels er zijn. 
  2. De regels kunt u ook raadplegen via de vergunningcheck 

Aanpassingen in het omgevingsplan

Het omgevingsplan wordt steeds aangevuld met nieuwe regels. Bijvoorbeeld door het overzetten van gemeentelijk beleid naar het omgevingsplan. De gemeente Dordrecht heeft er voor gekozen om haar beleid per thema op te pakken en onder te brengen in het omgevingsplan. Het omgevingsplan wordt zo per onderwerp aangepast en groeit op deze manier naar een volledig omgevingsplan. 

Aanpassing van het omgevingsplan kan ook het gevolg zijn van nieuwe ontwikkelingen. Bijvoorbeeld als de bouw van nieuwe woningen volgens de geldende regels niet is toegestaan. Het omgevingsplan moet dan worden aangepast zodat de bouw toch mogelijk is. 

De meest voorkomende wijziging van een omgevingsplan zal de ambtshalve wijziging zijn. Een wijziging op aanvraag zal minder voorkomen, omdat een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit meestal meer voor de hand ligt.

Wilt u weten met welke aanpassingen van het omgevingsplan wij nu bezig zijn? 
Kijk dan op de pagina omgevingsplanwijziging.