Veel vragen over zwem- en slootwater rondom Chemours

De Zembla-uitzending over PFAS in sloot- en zwemwater rondom Chemours roept vragen op bij onze inwoners. Het geeft zorgen of je wel veilig kunt zwemmen in bijvoorbeeld De Merwelanden. Wij willen hier zo snel mogelijk duidelijkheid over krijgen voor onze inwoners. Wat we weten, zetten we voor u op een rij.

Grond- & wateronderzoek

Dat PFAS in de omgeving terecht zijn gekomen, hebben onze onderzoeken helaas al eerder bevestigd. Samen met RIVM onderzochten we daarom de bodem en het slootwater rondom de moestuinen. Eigenaren van deze tuinen kregen daarna te horen of ze nog het slootwater konden gebruiken of niet. De uitkomsten van het bodem- en wateronderzoek en antwoorden op veelgestelde vragen leest u hier: PFAS in mijn tuin - OZHZ.

Zwem- en speelwater

Zembla gaat ook in op het zwemwater in de regio, zoals zwemplassen. Een wetenschapper doet daar stevige uitspraken over. Dat roept de vraag op of u in Dordrecht veilig kunt zwemmen in oppervlaktewater, zoals bijvoorbeeld De Merwelanden. De provincie Zuid-Holland is verantwoordelijk voor dit zwemwater. De provincie heeft een negatief zwemadvies voor recreatieplas Merwelanden afgegeven. Dit advies geldt per 14-07-2023. Lees meer 

Voor meer informatie over zwemwater kunt u bellen met de zwemwatertelefoon via telefoonnummer: 0800-9036. Ook kunt u kijken op www.zwemwater.nl

De provincie Zuid-Holland heeft ook een bericht geplaatst. Daarin schrijft zij dat er op dit moment geen normen zijn voor PFAS in zwemwater. Zembla heeft de hoeveelheid PFAS in het water vergeleken met andere normen die anders berekend worden. De provincie heeft het RIVM gevraagd om onmiddellijke duidelijkheid over de veiligheid van zwemwater met PFAS in de provincie. Zodra de provincie een advies van het RIVM heeft, gaat dat direct in.

Hier vindt u een overzicht met meer vragen en antwoorden over PFAS en zwemwater.

Confronterend

Het is voor iedereen confronterend om te zien welke impact de uitstoot van Chemours heeft op de omgeving, ook voor ons als gemeente. Het is niet voor niets dat wij samen met de provincie al jaren hard strijden om die uitstoot terug te dringen. Daarin zijn al grote stappen gezet. Maar dat gaat ons nog niet ver genoeg. De uitstoot van PFAS moet naar nul en wel zo snel mogelijk. Deze stoffen horen niet thuis in het milieu, niet in ons water, niet in onze bodem, niet in ons voedsel. Veel van de problemen waar we nu mee kampen komt door uitstoot uit het verleden. Dat onderstreept de noodzaak voor ‘nul uit de pijp’ en voor een verbod op PFAS. 

Rechtszaak

De vier gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Sliedrecht en Papendrecht hebben een rechtszaak aangespannen tegen Chemours. Wij houden het bedrijf DuPont/Chemours aansprakelijk voor de vervuiling. We hebben een rechtszaak aangespannen om die aansprakelijkheid vast te stellen. Wij hebben in die rechtszaak naar voren gebracht dat de bedrijven zelf al veel eerder op de hoogte waren van de gevaren van PFAS. 
Deze rechtszaak is erg belangrijk voor ons als gemeenten en voor onze inwoners. We wachten met vertrouwen op de uitspraak van de rechter. De uitspraak is op 27 september.