Inclusieve stad

Samen streven we naar een stad waar iedereen zich thuis, erkend en verbonden voelt. Waar iedereen zichzelf kan zijn en gelijke kansen heeft. Een inclusieve stad.

Dit doen we natuurlijk niet alleen. We werken onder andere samen met Dordrecht Pride, Stichting mbo Dordrecht, MEE Mantelzorg, Werkgroep Inclusief en de Wmo Adviesraad. 

Tegen discriminatie

Iedereen heeft recht op gelijke behandeling. Wordt u anders of oneerlijk behandeld? Dan kan dat discriminatie zijn. Discriminatie is verboden.

Meld discriminatie

Heeft u te maken met discriminatie? U kunt dit melden via www.discriminatie.nl.  

Meer informatie

Om discriminatie in onze stad tegen te gaan, werken wij samen met RADAR. Zij adviseren en ondersteunen bij situaties of gevoelens van discriminatie. Meer hierover leest u op onze webpagina Aangifte of melding van discriminatie

Regenbooggemeente

We zijn 1 van de 56 Regenbooggemeenten in Nederland. Dat betekent dat we ons inzetten voor de acceptatie, veiligheid en gelijkheid van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en personen met een intersekse (LHBTI+'ers). Kortom, iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en veilig kunnen voelen in de Dordrecht. 
 
Erover praten is belangrijke stap op weg naar meer acceptatie. Daarom benaderen we organisaties en groepen in de stad om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Denk aan verzorgingshuizen, scholen en geloofsgemeenschappen.   
 
Er zijn regenboogzebrapaden in de stad; bij het Centraal Station en op het Leerpark. Ook bij Sociaal Plein in Crabbehof komt een regenboogzebrapad. Op coming-out dag hijsen we de regenboogvlag en we werken mee aan Dordrecht Pride. Al enkele jaren komt een rondreizende fototentoonstelling over dit thema naar Dordrecht. Zo laten we zien dat Dordrecht aandacht heeft voor seksuele- en genderdiversiteit. 

Toegankelijke stad

Iedereen moet kunnen meedoen en zich welkom voelen. Mensen zonder en met een beperking. We willen een toegankelijke stad zijn waar iedereen prettig kan wonen, werken, leren en ontspannen. En waar iedereen makkelijk gebruik kan maken van openbaar vervoer en winkels. 
 
Dit doen we door samen te werken met Wmo Adviesraad. Zij adviseren ons over het inrichten van de openbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan stoepen die voor iedereen begaanbaar zijn. We gebruiken kennis en ervaring van mensen met een beperking bij nieuwbouwplannen en renovaties. Dit gebeurt onder andere bij de bouw van het Dordthuis. De Wmo Adviesraad adviseert ook over toegankelijk openbaar vervoer. Deze adviezen nemen we mee in onze gesprekken met aanbieders van openbaar vervoer zoals Qbuzz.   
 
Ook werken we samen met werkgroep Inclusief om evenementen toegankelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van bredere kabelgoten. Losliggende kabels zijn gevaarlijk, een kabelgoot zorgt ervoor dat iedereen veilig de kabels kan passeren. Ook mensen in rolstoel of met een kinderwagen. 

Gelijke kansen voor iedereen

Mensen met niet-Nederlandse ouders of voorouders kunnen tegen problemen aanlopen. Oudere migranten, maar ook vrouwen binnen gesloten gemeenschappen zijn kwetsbaar. Zeker als zij niet (digi)taalvaardig zijn. Samen met organisaties als de Sociale Dienst Drechtsteden en MEE Mantelzorg zoeken wij deze Dordtenaren op. Wij leggen hen uit welke voorzieningen er voor hen zijn. Ook gaan we nog actiever aan de slag om deze groepen (digi)taalvaardiger te maken. Met vrouwen uit verschillende wijken bedenken we activiteiten om ook mensen die zich eenzaam voelen of niet veel buitenshuis komen mee te laten doen.

Wat doen wij zelf?

Ook als gemeentelijke organisatie willen wij inclusief zijn. Dat doen we onder meer door diversiteit op de werkvloer aan te moedigen. Ook bij ons inkoop- en subsidiebeleid speelt dit onderwerp een rol.