Slimme, pratende afvalbakken

We doen een test met slimme afvalbakken in de stad. Het gaat om bakken die zelf het afval samenpersen, waardoor er 5 tot 7 keer zoveel in kan. De bak geeft een seintje als hij vol is.

Het aantal ritten brengen we hiermee terug. Dat bespaart tijd en brandstof en dus CO2-uitstoot. Bakken die snel volraken legen we hierdoor eerder. Dat helpt in de strijd tegen zwerfafval. Het systeem werkt op zonne-energie. Beheerders kunnen op afstand opdrachten naar de afvalbakken sturen. Met Oud & Nieuw kunnen we alle bakken bijvoorbeeld op afstand in één keer op slot zetten. Dat scheelt veel werk. En.. de bak kan praten. Als je iets weggooit, bedankt de bak je voor het schoonhouden van de omgeving.

De slimme bakken komen eerst op de volgende plekken: Crabbehof (Van Oldenbarneveltplein), Vogelbuurt (Vogelplein), Krispijn (J.P. Heijeplein) en de binnenstad (Achterom). "Zwerfafval is een grote ergernis in Dordrecht en het is echt zonde als het veroorzaakt wordt door uitpuilende vuilnisbakken", aldus wethouder Merx. "Deze bak nodigt uit tot het weggooien van je afval. En ik denk dat we met dit soort slimme systemen een belangrijke slag kunnen slaan om de stad schoner te houden."