Zonnepanelen in de historische binnenstad van Dordrecht

We hebben alle daken in de historische binnenstad en een groot deel van de 19e-eeuwse schil in kaart gebracht. Verreweg de meeste panden hebben mogelijkheden om zonnepanelen te leggen met behoud van de cultuurhistorische waarde.

Mogelijkheden

Ook als eigenaar/bewoner van de historische binnenstad en een groot deel van de 19e-eeuwse schil heeft u vaak  mogelijkheid om uw eigen zonne-energie op te wekken. U bespaart  hiermee energie en kosten. Vanaf nu kunt u als eigenaar/bewoner uw adres bekijken op www.zonnedakje.nl/dordrecht voor de mogelijkheden om zonne-energie op te wekken.

Zonnepanelen niet goed zichtbaar

De belangrijkste regel is: als de zonnepanelen vanaf de straat en het water (openbare ruimte) niet goed te zien zijn dan zijn er mogelijkheden. Platte daken en onzichtbare dakvlakken aan de zijkanten bieden volop kansen. 

Vergunning nodig, geen kosten 

Bij monumenten moet u altijd een vergunning aanvragen voor zonnepanelen. Meestal is het aanvragen van een vergunning ook nodig voor zonnepanelen in beschermd stadsgezicht. Die vergunning vraagt u aan via het omgevingsloket online: www.olo.nl. In de meeste gevallen heeft u binnen 4 weken de vergunning. De vergunning is gratis.

Zonnedakje ook voor niet monumentale panden

Ook als u geen monumentaal pand heeft, kunt u gebruik maken van Zonnedakje om te zien of uw pand geschikt is voor Zonnepanelen. Kijk op www.zonnedakje.nl voor de mogelijkheden op uw adres.

Zonnepanelen geplaatst zonder vergunning?

Heeft u zonnepanelen geplaatst zonder vergunning? Vraag deze dan alsnog aan via www.olo.nl. U krijgt hulp bij deze aanvraag zodat wij u de vergunning snel verlenen. 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over het leggen van zonnepanelen in beschermd stadsgezicht of een monument buiten beschermd stadsgezicht? Kijk op de website www.monumentenzorgdordrecht.nl Of neem contact op met team Erfgoed van de gemeente Dordrecht. Dat kan via e-mail monarch@dordrecht.nl. Zij bellen binnen 4 werkdagen terug.