Dordtse geschiedenis met water

De Sint Elisabethsvloed van 1421 heeft grote gevolgen gehad voor Dordrecht. De stad kwam hierdoor op een eiland te liggen. Bij de enorme overstroming verdwenen 16 dorpen rond Dordrecht in de golven. De Dordtse Binnenstad bleef gespaard omdat ze hoog ligt en door haar stadsmuren. 

Welvaart

Vóór de Sint Elisabethsvloed was Dordrecht werd de belangrijkste handelsstad van zuidelijk Holland. De stad pikte een graantje mee van de bloeiende scheepvaart. Door het stapelrecht moesten passerende schippers hun spullen in Dordrecht op de markt brengen. Ook scheepswerven deden goede zaken in Dordrecht. De andere kant van water was het gevaar voor overstromingen.

Na de Sint Elisabethsvloed was Dordrecht een eiland. Schepen konden nu om Dordrecht heen varen en zo het stapelrecht omzeilen. Dat had grote economische gevolgen. 

Voorstraat

Na de Elisabethsvloed werd de Voorstraat een waterkerende dijk. Die moest het water tegenhouden, samen met de stadsmuren. In de 19e eeuw werden de muren afgebroken en was het gebied buiten de Voorstraat op zichzelf aangewezen. Een paar keer per jaar liep het water de kades op. De bewoners leerden ermee leven. Het buitendijks gebied stond zelfs een paar keer per maand onder water.

Bouwen boven straatniveau

Door de kans op hoogwater bouwden ze de begane grond van de huizen boven straatniveau. Huizen die lager lagen gebruikten zandzakken of schotten om het droog te houden. 

In 1916 stroomde het water over de Voorstraat de oude Binnenstad in. Daarna bracht Dordrecht bij dreiging van hoogwater over de hele Voorstraat vloedschotten. Ook nu nog spelen vloedschotten een belangrijke rol bij de strijd tegen hoogwater. Elk jaar test het Waterschap het systeem.

Tussen 1906 en 1954 waren er 6 overstromingen

Gelukkig vielen er bijna nooit slachtoffers. Er was vooral schade aan huizen en gebouwen. Tijdens de watersnood van 1953 waren de gevolgen voor de stad kleiner dan op andere plekken. Ook al was de waterstand toen +3,73 meter boven NAP.

Dreiging vanuit zee stuk minder 

Dit komt door de afsluiting van het Haringvliet in 1970. De dreiging vanuit de rivieren blijft bestaan. De afgelopen 40 jaar stroomde het water meer keren de kades op. De Kraansteiger is het laagste buitendijkse punt van Dordrecht. Die kade overstroomt het eerst. Ook de Houttuinen, Hooikade en Taankade liggen laag en krijgen hierdoor eerder met hoogwater te maken.

Overstroming

Vandaag de dag is Dordrecht nog kwetsbaar voor overstroming. daarom beschermen we de stad met veilige dijk en waterkeringen. Maar door klimaatverandering wordt de kans op een grote overstroming reëler. Daarom is het voor bewoners verstandig zich daarop voor te bereiden. Bijvoorbeeld door het klaarzetten van een noodpakket.Op de website Overstroom ik leest u hoe hoog het water in uw huis kan komen bij een overstroming. Tips om je voor te bereiden op overstroming staan op de website Klaar voor het water.

Hoogwaterroute

De wandeltocht leidt langs 18 'hoogwaterplekken'. U ziet hoe de Dordtse Binnenstad door de eeuwen heen omgaat met hoogwater. Havens, peilschalen en vloedstenen verbergen feiten en verhalen, die Dordrecht tot een echte waterstad maken.

Start- en eindpunt zijn op het Statenplein.

Op de website van In Dordrecht staat de digitale wandelroute. U kunt ook de routekaart gratis afhalen bij Intree Dordrecht (VVV).