Dieren in Dordrecht

Van dieren kunnen we genieten, in huis of tuin, in de natuur of op straat. Soms zorgen zij voor overlast. Op deze pagina vindt u praktische informatie over dieren.

Wilt u iets melden?

Bij een (vermoeden van) dierenmishandeling kunt u een melding doen bij meldpunt 144 Red een dier. Informatie over dierenmishandeling kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.

  • Is er sprake van een ongeval met een dier, neemt u dan contact op met de meldkamer van de Dierenambulance van de Dierenbescherming via telefoon 0900 - 112 0000 of met de Dierenambulance van dierentehuis Louterbloemen via telefoon 06 1700 3200.
  • Ervaart u overlast van (plaag)dieren in de openbare ruimte? Doet u dan een melding bij de wijklijn of neem telefonisch contact op met de gemeente via 14 078.
Huisdieren zoals honden, katten en konijnen

Gevonden en vermiste huisdieren

Een huisdier hoort niet op straat rond te zwerven. Vindt u een huisdier onbeheerd in de openbare ruimte? Neemt u dan contact op met Dierentehuis Louterbloemen. Als u het dier zelf niet kunt vervoeren, neem dan contact op met de dierenambulance.

  • Dierentehuis Louterbloemen telefoon 078 – 6137902 op maandag t/m vrijdag van 11.00 uur tot 16.00 uur.
  • Meldkamer Dierenambulance Dierenbescherming tel. 0900 - 112 0000 alle dagen 24 uur per dag.
  • Dierenambulance Louterbloemen tel. 06 1700 3200 alle dagen 24 uur per dag.

Een hond houden in Dordrecht

Heeft u een hond? Dan is het goed om te weten dat hiervoor een aantal regels geldt.

Dood dier gevonden?

Vindt u een dood dier op straat, raak het dier dan niet aan. Is het een dood huisdier neem dan contact op met Dierentehuis Louterbloemen, telefoon (078) 6137902 op maandag t/m vrijdag van 11.00u tot 16.00 uur. Is het een wild dier, dan kunt u dit melden via de Wijklijn of neem telefonisch contact op met de gemeente via 14 078.

Overlast (plaag)dieren

Dieren die in de stad leven kunnen de woonomgeving veraangenamen. Maar teveel stadsdieren op dezelfde plek kan tot overlast zorgen. We spreken dan van plaagdieren. Te denken valt aan ratten, muizen, mollen, konijnen, ganzen, eenden, duiven, kakkerlakken, wespen of de eikenprocessierups.

Voor het bestrijden van plaagdieren op eigen terrein dient u zelf een particulier bedrijf in te schakelen. Wanneer sprake is van overlast door plaagdieren in de openbare ruimte, kunt u dit melden via de wijklijn of neem telefonisch contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 078.

Voorlichting en educatie

Meer weten over dieren? Ga eens langs bij Duurzaamheidscentrum Weizigt. U vindt daar ook de kinderboerderij. Duurzaamheidscentrum Weizigt biedt allerlei educatieve programma's aan.

De volgende organisaties bieden ook veel informatie over dieren in de regio

Dierentehuis Louterbloemen
Dierenbescherming Zuid West
Natuur- en Vogelwacht Biesbosch
De Verenigde Hengelsport Regio Dordrecht
Faunabeheereenheid Zuid-Holland
Stichting Vogelklas Karel Schot

Beleid en wetten

Hoe we als overheidsorganisatie omgaan met flora en fauna, is vastgelegd in verschillende wetten en beleid.

Dierenbeleid Dordrecht (pdf, 2930 kB)
APV Dordrecht
Hondenbeleid Dordrecht
Wet dieren
Wet Natuurbescherming
Visserijwet
Wet Milieubeheer

Uitgelicht