Dieren in Dordrecht

Van dieren kunnen we genieten, in huis of tuin, in de natuur of op straat. Soms zorgen zij voor overlast. Op deze pagina vindt u praktische informatie over dieren.

Wilt u iets melden?

Bij een (vermoeden van) dierenmishandeling kunt u een melding doen bij meldpunt 144 Red een dier. Informatie over dierenmishandeling kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.

  • Is er sprake van een ongeval met een dier, neemt u dan contact op met de meldkamer van de Dierenambulance van dierentehuis Louterbloemen via telefoon 06 1700 3200,
  • Ervaart u overlast van (plaag)dieren in de openbare ruimte? Doet u dan een melding bij de wijklijn of neem telefonisch contact op met de gemeente via 14 078.
Huisdieren zoals honden, katten en konijnen

Gevonden en vermiste huisdieren

Een huisdier hoort niet op straat rond te zwerven. Vindt u een huisdier onbeheerd in de openbare ruimte? Neemt u dan contact op met Dierentehuis Louterbloemen. Als u het dier zelf niet kunt vervoeren, neem dan contact op met de dierenambulance.

  • Dierentehuis Louterbloemen telefoon 078 – 6137902 op maandag t/m vrijdag van 11.00 uur tot 16.00 uur.
  • Dierenambulance Louterbloemen tel. 06 1700 3200 alle dagen 24 uur per dag.

Een hond houden in Dordrecht

Heeft u een hond? Dan is het goed om te weten dat hiervoor een aantal regels geldt.

Dood dier gevonden?

Vindt u een dood dier op straat, raak het dier dan niet aan. Is het een dood huisdier, neem dan contact op met Dierentehuis Louterbloemen, telefoon 06 1700 3200 op maandag tot en met vrijdag van 11.00 uur tot 16.00 uur. Is het een wild dier, dan kunt u dit melden via de wijklijn of neem telefonisch contact op met de gemeente via 14 078.

Overlast (plaag)dieren

Dieren die in de stad leven kunnen de woonomgeving veraangenamen. Maar teveel stadsdieren op dezelfde plek kan voor overlast zorgen. We spreken dan van 'plaagdieren'. Te denken valt aan ratten, muizen, mollen, konijnen, ganzen, eenden, duiven, kakkerlakken, wespen of de eikenprocessierups.

Wanneer er sprake is van overlast door plaagdieren in de openbare ruimte, kunt u dit melden via de wijklijn of neem telefonisch contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 078.

Dierziekten

Dieren kunnen ziekten bij zich dragen of verspreiden die voor mensen en andere dieren besmettelijk zijn. Bacteriën, virussen, schimmels en parasieten verspreiden zich via mest, lichamelijk contact of lucht. U kunt een (vermoeden) van dierziekten melden bij de wijklijn of door te bellen naar 14 078.

Botulisme

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging waaraan watervogels en vissen overlijden. De bacterie die botulisme veroorzaakt, breidt zich snel uit in warm, niet te diep, stilstaand water. Een gifstof van de bacterie veroorzaakt verlamming bij de dieren waardoor ze verdrinken. Botulisme kan elk seizoen opduiken, maar meestal in de zomer. Botulisme veroorzaakt gevaarlijk water. De gemeente waarschuwt bij botulisme met borden.

Vermijd contact met het water

Besmetting met botulisme bij mensen is zeldzaam. Neem echter geen risico en vermijd contact met het water. Laat honden niet in het water zwemmen of ervan drinken. Raak dode dieren niet aan. Zieke dieren zijn te herkennen aan hun afhangende vleugels en nek.

Ziet u dode of zieke dieren in water, meld dit dan bij de Wijklijn. Of neem telefonisch contact op met de gemeente via 14 078.

Beleid en wetten

Hoe we als overheidsorganisatie omgaan met flora en fauna, is vastgelegd in verschillende wetten en beleid.

Dierenbeleid Dordrecht (pdf, 2930 kB)
APV Dordrecht
Hondenbeleid Dordrecht
Wet dieren
Wet Natuurbescherming
Visserijwet
Wet Milieubeheer