Spring naar inhoud
  • banner straatbeeld Dordrecht
Home Inwoners Wonen en bouwen

Stadswerven

Op het kruispunt van de Beneden Merwede, Noord en Oude Maas ontstaat de nieuwe wijk Stadswerven. Een binnenstedelijk gebied met ruimte voor wonen, bedrijvigheid, cultuur en ontspanning. Wonen aan het water met de stad binnen handbereik.

Stadswerven bestaat uit twee deelgebieden. Stadswerven-Noord is het schiereiland ten noorden van het Wantij. Stadswerven-Zuid is het gebied ten zuiden van het Wantij tussen Biesboschstraat, Noordendijk en Oranjelaan.

Brug naar de binnenstad
Een brug voor langzaam verkeer gaat de verbinding vormen tussen de punt van het schiereiland Stadswerven-Noord en de Riedijkshaven. Deze brug heet de Prins Clausbrug. Met deze brug komt de binnenstad op loopafstand. Aan de andere kant van de toekomstige Prins Clausbrug, op de punt van het schiereiland, zorgen horecagelegenheden straks voor gezelligheid. Voor het ontwerp van de Prins Clausbrug is een prijsvraag uitgeschreven. De inzending van Architectenbureau René van Zuuk won.

Woningen in aanbouw op Stadswerven, foto Joop van HoudtWonen op Stadswerven-Noord
De verkoop en bouw van woningen op Stadswerven-Noord is volop aan de gang. Er is ruimte voor stadswoningen en appartementen. Aan de oever van het Wantij komen drijvende woningen, de waterwoningen.


Havenactiviteiten brengen levendigheid aan de zuidelijke waterkant van Stadswerven-Noord met zich mee. Bij de entree van Stadswerven-Noord ziet u rechts de resten van een scheepshelling en een oude scheepskraan. De hal van de voormalige scheepswerf De Biesbosch wordt het hart van het gebied. Deze iconen verwijzen naar de industriële historie van Stadswerven. De komende jaren organiseert DordtYart kunstexposities in de Biesboschhal. Daarnaast komt in de zuidelijke insteekhaven een jachthaven voor bewoners en ruimte voor maximaal 6 historische schepen.

Bent u geïnteresseerd in een woning op Stadswerven? Of wilt u zelf een woning bouwen? Kijkt u dan eens naar het aanbod op deze websites:

Dordrecht heeft straks twee gezichten: het historische waterfront met daarachter de oude stad en een eigentijds waterfront langs Wantij en Beneden Merwede met daarachter de Stadswerven. 

Theater, concerten, film en horeca: je vindt het op Stadswerven-Zuid
EnergiepleinHet voormalige gebouw van het Gemeentelijk Energiebedrijf is verbouwd en gerenoveerd tot het Energiehuis, een bijzondere locatie voor podiumkunsten. Tussen het Energiehuis en het kantoor van Servicecentrum Drechtsteden is een mooi plein aangelegd, het Energieplein. In 2016 heeft ook bioscoop Kinepolis aan het Energieplein zijn deuren geopend. Ernaast is een parkeergarage gebouwd. 

In 2017 start de tweede fase van de herinrichting van de buitenruimte op Stadswerven-Zuid, waaronder de aanleg van de trappen langs het Wantij.

Nieuws
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkeling van Stadswerven, dan kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief. Stadswerven heeft ook een eigen pagina op Facebook. Bij de onderdelen nieuws Stadswerven-Noord en nieuws Stadswerven-Zuid leest u meer over de werkzaamheden in de deelgebieden.

Kunnen wij deze pagina verbeteren of ziet u een fout? Laat het ons weten.

Gemeentelijke websites

Meer gemeentelijke websites


Gemeente Dordrecht

Bezoekadres Stadskantoor

Spuiboulevard 300

3311 GR Dordrecht

Plaatsmarkering

In de Stadswinkel kunt u alleen PINNEN


Postadres

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht

Telefoon

14 078


WhatsApp
06 406 985 08

Meer contactgegevens