Spring naar inhoud
  • banner straatbeeld Dordrecht
Home Inwoners Natuur en milieu Info PFOA/C8 DuPont/Chemours Gemeentelijke vergoeding bloedtesten PFOA

Gemeentelijke vergoeding bloedtesten PFOA

Een groep inwoners van Dordrecht doet mee aan de steekproef bloedtesten op PFOA van het RIVM en Dienst Gezondheid en Jeugd. Bewoners die niet zijn uitgenodigd voor deze steekproef, kunnen zelf een test laten doen. De kosten hiervoor betalen zij dan zelf. Bewoners die dit niet kunnen betalen en aan bepaalde voorwaarden voldoen, konden dit tot 1 maart 2017 door de gemeente vergoed krijgen. Bewoners van de Staart-Oost zijn hierover PDF-bestand per brief (528 kB) ge├»nformeerd. Het aanvragen van de vergoeding kon tot 1 maart 2017 en is dus niet meer mogelijk.


Voorwaarden voor vergoeding kosten bloedtesten PFOA

Van 2 januari tot 1 maart 2017 konden inwoners van Staart-Oost de vergoeding van de bloedtest op PFOA bij de gemeente aanvragen. Wie aan alle voorwaarden voldoet, kon de kosten van de bloedtest door de gemeente vergoed krijgen.  


De voorwaarden voor de vergoeding waren:

  • u bent 9 jaar of ouder;
  • u heeft tussen 1 januari 1970 tot en met 31 december 2012 minstens 5 jaar gewoond op de Staart-Oost;
  • u bent niet uitgenodigd voor de steekproef bloedtest en via uw werkgever kunt u geen bloedtest laten uitvoeren;

  • uw huishouden krijgt kwijtschelding voor de afvalstoffenheffing 2016. Informatie over het aanvragen van kwijtschelding kunt u vinden in het digitaal loket van de gemeente.

Het aanvragen van de vergoeding is niet meer mogelijk.


Hoe werkt het als uw aanvraag is goedgekeurd?

Als u de bloedtest mag laten doen, dan krijgt u van ons een formulier.

De bloedtest laat u uiterlijk woensdag 15 maart 2017 uitvoeren. Hiervoor gaat u naar de afdeling Bloedafname van het Albert Schweitzer Ziekenhuis (locatie Dordwijk). U neemt het formulier en een geldig identiteitsbewijs mee. Een afspraak maken is niet nodig.


Wel of geen bloedtest 
U bepaalt zelf of u de bloedtest PFOA laat doen. De bloedtest geeft alleen informatie over de hoeveelheid PFOA in uw bloed. Het zegt niets over uw gezondheid in de toekomst. Ook is er geen behandeling tegen PFOA in uw bloed. Met vragen kunt u terecht bij uw huisarts. Hier leest u meer over het advies van de Dienst Gezondheid en Jeugd over bloedonderzoek.


Er loopt nu een steekproef voor bloedtesten via het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Dienst Gezondheid & Jeugd. Daarvoor hebben zij een grote groep inwoners van Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht uitgenodigd. Ook vindt er een literatuuronderzoek plaats naar mogelijke gevolgen van PFOA voor de gezondheid. De gemeente hoopt in april 2017 de uitkomsten van deze onderzoeken te ontvangen. Met de uitslagen van de onderzoeken bepaalt de gemeente of verder onderzoek nodig is.

Kunnen wij deze pagina verbeteren of ziet u een fout? Laat het ons weten.

Gemeentelijke websites

Meer gemeentelijke websites


Gemeente Dordrecht

Bezoekadres Stadskantoor

Spuiboulevard 300

3311 GR Dordrecht

Plaatsmarkering

In de Stadswinkel kunt u alleen PINNEN


Postadres

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht

Telefoon

14 078


WhatsApp
06 406 985 08

Meer contactgegevens