Spring naar inhoud
  • banner straatbeeld Dordrecht
Home Inwoners Natuur en milieu Info PFOA/C8 DuPont/Chemours Advies over bloedonderzoek

Advies over bloedonderzoek

De Dienst Gezondheid & Jeugd (DG&J) en een Expertisegroep van het RIVM adviseren de gemeente op dit moment geen bloedonderzoek (biomonitoring) anders dan de wetenschappelijke steekproef uit te voeren als onderdeel van een regionaal gezondheidsonderzoek naar de mogelijke effecten van de blootstelling aan PFOA in de omgeving van Chemours.

Volgens de Expertgroep van het RIVM is het met zo'n onderzoek niet mogelijk conclusies te trekken over blootstelling aan PFOA in het verleden. Ook is er geen verband te leggen tussen een bloeduitslag en individuele gezondheidseffecten en biedt de uitslag geen handelingsperspectief. De DG&J sluit zich aan bij dit advies. U kunt beide adviezen hier downloaden: PDF-bestandExpertgroep (135 kB) (135 kB) en PDF-bestandDGJ (1539 kB). (1539 kB)


De DG&J en de Expertgroep baseren hun advies om geen biomonitoring uit te voeren op de nu beschikbare gegevens. Tegelijkertijd moeten er nog onderzoeken plaatsvinden. Zo heeft het RIVM aanbevelingen gedaan voor nader onderzoek en heeft de provincie Zuid-Holland toegezegd de emissiegegevens van vóór 1998 nog verder te onderzoeken. Ook doet het RIVM in haar rapport de aanbeveling om in een gerichte steekproef bloedonderzoek uit te voeren. Dat is niet bedoeld om individuele PFOA-waarden of gezondheidsschade in beeld te brengen, maar om na te gaan of de berekeningen van het RIVM in de praktijk kloppen. Die steekproef is in september en oktober uitgevoerd. De resultaten worden in april 2017 verwacht, gezamenlijk met de uitkomsten van diverse andere onderzoeken.


De gemeente vindt het van groot belang dat de aanbevelingen van het RIVM goed en snel worden opgepakt. Het Dordtse college van burgemeester en wethouders wil de uitkomsten van de verdere onderzoeken afwachten, voordat zij een besluit neemt over het al dan niet uitvoeren van een gezondheidsonderzoek. Hierover heeft het college de raad PDF-bestandgeïnformeerd (847 kB). (847 kB)


Kunnen wij deze pagina verbeteren of ziet u een fout? Laat het ons weten.

Gemeentelijke websites

Meer gemeentelijke websites


Gemeente Dordrecht

Bezoekadres Stadskantoor

Spuiboulevard 300

3311 GR Dordrecht

Plaatsmarkering

In de Stadswinkel kunt u alleen PINNEN


Postadres

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht

Telefoon

14 078


WhatsApp
06 406 985 08

Meer contactgegevens