Spring naar inhoud
  • Mensen op het Emmaplein in Dordrecht
Home Inwoners Over de gemeente Gemeentelijke organisatie

Gemeentelijke organisatie

De gemeentelijke organisatie is permanent in beweging. Binnen de gemeente worden drie soorten organisatieonderdelen onderscheiden: programma's, sectoren en bedrijven.
Voor een schematisch overzicht: zie PDF-bestandorganogram (597 kB).

Programma, sector, bedrijf

Het meeste werk wordt uitgevoerd door de sectoren. De sectoren hebben een grote eigen verantwoordelijkheid. Het college stuurt op hoofdlijnen. Regelmatig (wekelijks) bespreken de wethouder en de sectordirecteur de voortgang bij de sector.

Waar de gemeenteraad weinig sturing vraagt, kiest het college van burgemeester en wethouders voor de organisatie in een "bedrijf". Dit is een gemeentelijk onderdeel dat zelfstandig kan opereren en in de regel alleen op hoofdlijnen door de gemeenteraad gecontroleerd wordt.

Als het gaat om de verdere ontwikkeling van de binnenstad, de economie of veiligheid kiest het college van B&W voor de uitvoering in een programma. Deze onderwerpen lopen door alle sectoren heen en vereisen een voortdurende aandacht van het stadsbestuur. De programma’s hebben een eigen directeur die integraal verantwoordelijk is voor de projecten binnen zijn programma.

Directieraad

Aan de top van de gemeentelijke organisatie staat de gemeentesecretaris. De gemeentesecretaris en de directeuren vormen samen de Directieraad die samen verantwoordelijk zijn voor de gehele ambtelijke organisatie.
Stadskantoor

Stads Bestuurs Centrum

Het Stads Bestuurs Centrum ondersteunt de Directieraad en het College. Deze sector is verantwoordelijk voor de regie, coördinatie en ontwikkeling van strategische vraagstukken en voor de secretariële ondersteuning van College en directie.

Kunnen wij deze pagina verbeteren of ziet u een fout? Laat het ons weten.

Gemeentelijke websites

Meer gemeentelijke websites


Gemeente Dordrecht

Bezoekadres Stadskantoor

Spuiboulevard 300

3311 GR Dordrecht

Plaatsmarkering

In de Stadswinkel kunt u alleen PINNEN


Postadres

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht

Telefoon

14 078


WhatsApp
06 406 985 08

Meer contactgegevens