Spring naar inhoud
  • banner straatbeeld Dordrecht
Home Inwoners Nieuws

Maandelijkse sirene op 4 december: ook op mobiele telefoons met NL-alert

Op maandag 4 december om 12.00 uur wordt in heel Nederland de sirene getest en meteen ook een NL-Alert controlebericht uitgezonden. Aan de hand van dit controlebericht kunt u nagaan of uw mobiel juist staat ingesteld om NL-Alert te ontvangen.

In het bericht van NL-Alert wordt duidelijk aangegeven dat het om een controle- of testbericht gaat en dat u niets hoeft te doen. Als u uw telefoon (nog) niet hebt ingesteld voor NL-Alert, dan kunt u gebruik maken van de instelhulp op www.nl-alert.nl.

Waarom NL-Alert?

Stel, er breekt een grote brand uit waarbij veel rook vrijkomt. Als u zich in de omgeving bevindt en u heeft uw mobiel ingesteld op het ontvangen van NL-Alert-berichten, dan ontvangt u een tekstbericht. Hierin staat precies wat er aan de hand is en wat u het beste kunt doen. Dankzij NL-Alert kunnen in de directe omgeving van de noodsituatie meer mensen worden bereikt en worden mensen sneller geïnformeerd.

Hoe werkt NL-Alert?

Vanuit de Meldkamer wordt een tekstbericht over een (dreigende) noodsituatie uitgezonden naar alle mobiele telefoons in de directe omgeving van het incident. Het zijn géén sms-berichten, maar zogenaamde cell broadcastberichten, vergelijkbaar met een radiosignaal. Daardoor werkt NL-Alert óók als het telefoonnetwerk overbelast is. NL-Alert is volledig anoniem en helemaal gratis.

Waarom controlebericht?

Aan de hand van het controlebericht kunt u nagaan of de telefoon juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Dankzij het controlebericht kan men zelf ervaren welk signaal de eigen mobiele telefoon geeft als er een NL-Alert binnenkomt en hoe het bericht eruit ziet.

Hoe mobiel instellen voor NL-Alert?

Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen moet men dit zelf doen. U kunt daarvoor naar www.nl-alert.nl gaan en de instructies volgen over hoe de mobiel in te stellen.

Kunnen wij deze pagina verbeteren of ziet u een fout? Laat het ons weten.

Gemeentelijke websites

Meer gemeentelijke websites