Spring naar inhoud
  • banner straatbeeld Dordrecht
Home Inwoners Nieuws

Actiedag tegen fietsdiefstal Achterom op 22 april 2017

Op zaterdag 22 april 2017 worden fietsers weer in de watten gelegd tijdens de Actiedag Fietsdiefstal. Fietsenbezitters kunnen net als vorige keer op het Achterom terecht, van 11.00 tot 15.00 uur. Ze kunnen hun fiets laten controleren op aanwezigheid van een frame nummer; vrijwilligers van de fietsersbond staan klaar om de fiets af te stellen; men krijgt tips om diefstal tegen te gaan; er worden gratis registratiekaarten uitgedeeld waarop alle belangrijke gegevens ingevuld kunnen worden voor eventuele toekomstige aangifte en vrijwilligers gaan mensen enquĂȘteren over de fietsstadverkiezing 2018.

Het Centrum Fietsendiefstal, de Fietsersbond, de politie en de gemeente Dordrecht organiseren twee keer per jaar een actiedag voor fietsers. In het voorjaar en in het najaar. In de regio neemt het aantal fietsdiefstallen toe. Fietsendiefstal is echter met een paar maatregelen goed tegen te gaan.

Framenummer laten graveren
Mocht er geen framenummer op de fiets zijn, dan kunnen fietseigenaars op vertoon van hun id-bewijs hun frame laten graveren. Een framenummer aanbrengen op de fiets maakt het doen van aangifte en het achteraf terug vinden van een fiets gemakkelijker. Fietsers doen er verstandig aan het nummer goed te bewaren. Ze krijgen zaterdag dan ook een registratiekaart mee waarop men alle belangrijke gegevens van de fiets kan invullen voor het geval aangifte in de toekomst nodig is.

Het nemen van voorzorgsmaatregelen tegen diefstal is redelijk eenvoudig te doen. Voorzorgsmaatregelen zijn bijvoorbeeld de fiets bij parkeren met een tweede (ART-goedgekeurd) slot vastzetten aan iets dat aan de grond is verankerd, zoals een fietsenrek of lantaarnpaal.

Nummer goed bewaren

Het frame laten graveren en het nummer goed bewaren zijn de andere goede tips. De meeste moderne fietsen hebben gelukkig al een framenummer. Tijdens de actiedag kunnen fietsers laten controleren of hun fiets al een framenummer heeft. Als de fiets al een framenummer heeft, is het goed dit nummer te noteren en goed te bewaren. Het nummer is vooral handig als de fiets onverhoopt toch gestolen wordt. Het nummer helpt bij het doen van aangifte, het retourneren van de fiets bij de rechtmatige eigenaar en niet onbelangrijk: de verkoper kan beter worden aangepakt. Fietsers die hun fiets willen laten graveren, moeten een legitimatiebewijs meenemen. Het gegraveerde frame nummer wordt namelijk tegelijk ook geregistreerd.

Altijd aangifte doen
Aangifte doen is wel cruciaal. Alleen met een aangifte kan de politie iets doen om een gestolen fiets terug te bezorgen bij de eigenaar. Het framenummer helpt dit te vergemakkelijken.

Meer tips zijn te vinden op website www.stopfietsdiefstal.nu

Kunnen wij deze pagina verbeteren of ziet u een fout? Laat het ons weten.

Gemeentelijke websites

Meer gemeentelijke websites