Spring naar inhoud
  • banner straatbeeld Dordrecht
Home Inwoners Natuur en milieu Hondenbeleid Nieuwe regels voor hondenbezitters

Heeft u een hond? Dan is het goed om te weten dat er nieuwe regels voor het uitlaten. In de bebouwde kom houdt u uw hond overal aan de lijn. In de losloopgebieden (groene borden) en op de hondenspeelvelden (gele borden) mag uw hond los. Hondenpoep ruimt u overal zelf op. Alleen in de losloopgebieden hoeft dit niet.


De uitlaatstroken (bruine borden) en de hondentoiletten (blauwe borden) zijn vervallen. De gemeente heeft de bruine borden weggehaald. De hondentoiletten zijn verwijderd en worden ingezaaid met gras of een andere beplanting. Natuurlijk kunt u uw hond aangelijnd op deze plekken blijven uitlaten. De poep ruimt u voortaan ook op deze plek op.Borden hondenuitlaatplaatsen


Concept hondenuitlaatkaarten per wijk

PDF-bestandBinnenstad (5783 kB)

PDF-bestandDubbeldam (11 MB)

PDF-bestandSterrenburg (8 MB)

PDF-bestandStadspolders (6276 kB)

PDF-bestandKrispijn (6012 kB)
PDF-bestandWielwijk/Crabbehof/Zuidhoven (11 MB)

PDF-bestandStaart (5212 kB)

PDF-bestandHet Reeland (9 MB)

Kinderspeelplaatsen zijn verboden voor honden, aangelijnd of niet. Deze kinderspeelplaatsen zijn op de conceptkaarten blauw ingekleurd.


De hondenuitlaatkaarten worden op dit moment gewijzigd.Het inspraaktraject is inmiddels beëindigd. Iedereen die een reactie heeft ingestuurd over de conceptkaarten krijgt hierover na de zomer bericht. Het college stelt dan ook de hondenuitlaatkaarten definitief vast.


Controle
Dagelijks controleren handhavers of hondenbezitters zich aan de regels houden. U kunt een bekeuring krijgen als u de poep van uw hond niet opruimt. Ook riskeert u een boete als uw hond losloopt in een gebied waar dit niet mag of als u uw hond meeneemt naar een plek waar honden verboden zijn. Denk hierbij aan een schoolplein of speelplek voor kinderen.


Boetes

  • als uw hond niet aan de lijn loopt: € 90,-
  • als uw hond loopt in een gebied waar honden verboden zijn of een rood verbodsbord staat: € 140,-
  • als u de poep van uw hond niet opruimt: € 140,-

Het openbaar ministerie heeft de hoogte van de boetes bepaald. U wacht met betalen, totdat u de acceptgiro ontvangt.


Controle hondenbelasting

In mei en juni 2017 controleert de gemeente of hondenbezitters hondenbelasting betalen. Controleurs van Legitiem voeren de controles uit in alle wijken van Dordrecht.

Als uw hond al is aangemeld, dan hoeft u dit alleen maar door te geven aan de controleur. Als u nog geen aangifte heeft gedaan, dan kunt u dat direct bij de controleur doen. Uiteraard kunt u uw aangifte ook via de website regelen.


Kunnen wij deze pagina verbeteren of ziet u een fout? Laat het ons weten.

Gemeentelijke websites

Meer gemeentelijke websites


Gemeente Dordrecht

Bezoekadres Stadskantoor

Spuiboulevard 300

3311 GR Dordrecht

Plaatsmarkering

In de Stadswinkel kunt u alleen PINNEN


Postadres

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht

Telefoon

14 078


WhatsApp
06 406 985 08

Meer contactgegevens