Spring naar inhoud
  • Mensen op het Emmaplein in Dordrecht
Home Inwoners Natuur en milieu Hondenbeleid Nieuwe regels voor hondenbezitters

Heeft u een hond? Dan is het goed om te weten dat er nieuwe regels zijn voor het uitlaten. In de bebouwde kom houdt u uw hond overal aan de lijn. In de losloopgebieden (groene borden) en op de hondenspeelvelden (gele borden) mag uw hond los. Hondenpoep ruimt u overal zelf op. Alleen in de losloopgebieden hoeft dit niet.


Regels hondenbeleid
Er zijn losloopgebieden voor honden waarnaast direct een fietspad ligt. De grens hiertussen is niet afgebakend met een hek. Houd in de gebieden rekening met andere wandelaars en fietsers.


Hondenuitlaatkaart definitief vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft de hondenuitlaatkaart op 5 september 2017 definitief vastgesteld. Klik hieronder voor de kaart van uw wijk.

Inspraak

Voor de zomervakantie kon iedereen die dat wilde reageren op de concept-hondenuitlaatkaarten. Er zijn 43 reacties binnengekomen. Het grootste deel hiervan betrof aanvragen om extra prullenbakken en/of zwerfvuilkleppen op ondergrondse containers. Deze aanvragen zijn allemaal toegekend. 
Verder is op basis van het nieuwe beleid een aantal PDF-bestandwijzigingen (55 kB) verwerkt. Zo zijn de uitlaatstroken (bruine borden) en hondentoiletten (blauwe borden) vervallen als aparte voorzieningen. Natuurlijk mag u de hond hier aangelijnd uitlaten, maar poep ruimt u hier zelf op. 

73 extra prullenbakken en/of zwerfvuilkleppen

Om ervoor te zorgen dat hondenbezitters niet te ver te hoeven lopen met een zakje hondenpoep komen er 73 extra prullenbakken en/of zwerfvuilkleppen op ondergrondse containers in de buurt van hondenvoorzieningen in de stad. De gemeenteraad heeft hiervoor in 2018 extra geld beschikbaar gesteld. De nieuwe prullenbakken en zwerfvuilkleppen worden zo spoedig mogelijk in 2018 geplaatst.

Kinderspeelplaatsen

Kinderspeelplaatsen zijn verboden voor honden, aangelijnd of niet. Deze kinderspeelplaatsen zijn op de kaart blauw ingekleurd.

Hulp-en geleidehonden

Heeft u een officiële hulp- of geleidehond dan hoeft uw hond niet aan de lijn en mag u poep laten liggen.

Buitengebieden

De regels waaraan u zich al hondenbezitter houdt, gelden in de bebouwde kom van Dordrecht. In de gebieden van Staatsbosbeheer (De Elzen, Cannemanspolder) en Parkschap Nationaalpark de Biesbosch buiten de stad, gelden andere regels. U kunt ze opvragen door zelf contact op te nemen met deze organisaties.


Controle
Dagelijks controleren handhavers of hondenbezitters zich aan de regels houden. U kunt een bekeuring krijgen als u de poep van uw hond niet opruimt. Ook riskeert u een boete als uw hond losloopt in een gebied waar dit niet mag of als u uw hond meeneemt naar een plek waar honden verboden zijn. Denk hierbij aan een schoolplein of speelplek voor kinderen.


Boetes

  • als uw hond niet aan de lijn loopt: € 90,-
  • als uw hond loopt in een gebied waar honden verboden zijn of een rood verbodsbord staat: € 140,-
  • als u de poep van uw hond niet opruimt: € 140,-

Het openbaar ministerie heeft de hoogte van de boetes bepaald. U wacht met betalen, totdat u de acceptgiro ontvangt.


Kunnen wij deze pagina verbeteren of ziet u een fout? Laat het ons weten.

Gemeentelijke websites

Meer gemeentelijke websites


Gemeente Dordrecht

Bezoekadres Stadskantoor

Spuiboulevard 300

3311 GR Dordrecht

Plaatsmarkering

In de Stadswinkel kunt u alleen PINNEN


Postadres

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht

Telefoon

14 078


WhatsApp
06 406 985 08

Meer contactgegevens