Het Energiehuis, de cultuurlocatie van Dordrecht en de regio

Het Energiehuis: een veelzijdig en veelvormig, uniek, creatief, cultureel gebouw

Energiehuis

Het voormalige gebouw van het Gemeentelijk Energiebedrijf aan de Noordendijk in Dordrecht, wordt op dit moment verbouwd en gerenoveerd tot een regionaal 'huis voor de podiumkunsten' voor de Drechtsteden, het Energiehuis. Diverse culturele instellingen nemen straks hun intrek in dit prachtig industriële erfgoed. Er komen onder andere een middenzaal (een zogenaamde vlakke vloer) voor Kunstmin, studio's en cursusruimten en een theaterzaal voor de Stichting voor kunstzinnige vorming ToBe, een popzaal voor Bibelot en oefenruimtes voor de Popcentrale. Het Muziektheater Hollands Diep krijgt er een plek en de programmering van de Kunstkerk, het podium voor klassiek, jazz en wereldmuziek, verhuist haar programmering van de Museumstraat naar de Noordendijk.  

OMSK, het theatergezelschap van Lotte van den Berg zal na 2012 niet in de huidige vorm verder gaan. Landelijke bezuinigingen op cultuur leiden tot een reorganisatie en het besluit vanaf 2013 niet langer in Dordrecht te blijven.  

Edith de Bruin is directeur en kwartiermaker van het Energiehuis. Zij is er van overtuigd dat het Energiehuis niet alleen met de zalen en ruimten, maar ook qua gezamenlijke programmering volop mogelijkheden biedt om zich te ontwikkelen tot dé cultuurlocatie van Dordrecht en de regio. Het brengt iedereen van jong tot oud op een laagdrempelige manier in contact met Kunst & Cultuur.  

Bouwen aan nieuwe verdiepingen De renovatie en bouw

In 2010 startte aannemer Van Wijnen met sloopwerkzaamheden. Er werd toen door een gecertificeerde asbestsaneerder gestart met het leeg maken van de binnenzijde van het gebouw. Het ging vooral om het verwijderen van de kantoor-, opslag- en werkplaatsruimten uit de periode van 1955 tot en met 1980. In die periode is het gebouw namelijk omgebouwd van een energiecentrale naar een kantoorgebouw. Toen de gemeenteraad op 22 februari 2011 goedkeuring gaf voor de realisatiefase van dit project, kon de renovatie van het Energiehuis daadwerkelijk worden gestart.  

(<-- Foto: Mascha Joustra le.sTudio.35.)

Allereerst werd begonnen met het inrichten van de bouwplaats. De aannemer, Van Wijnen, startte met Machine- en Ketelhal 3, gebouwd in 1928, het hoogste deel van het Energiehuis. In juli 2011 startte de renovatie van het tweede bouwgedeelte, Machine- en Ketelhal 2 (herkenbaar als de ruimte zonder dak aan de Lijnbaan). De laatste bouwfase wordt eind 2012 opgeleverd.

Neem ook eens een kijkje op www.energiehuis.nl of op facebook voor de laatste ontwikkelingen en afbeeldingen van en tijdens de bouw.

 

 

impressie expositieruimte muziekzaal

 

 

 

Downloads