Spring naar inhoud
  • Mensen op het Emmaplein in Dordrecht
Home Inwoners Nieuws Nieuwsarchief Dordrecht vraagt aandacht voor acceptatie seksuele - en genderdiversiteit

Dordrecht vraagt aandacht voor acceptatie seksuele - en genderdiversiteit

Woensdag 11 oktober hangt Dordrecht de regenboogvlag uit voor Coming-outdag. Op die manier wil Dordrecht, samen met andere gemeenten in Nederland, een statement maken voor acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit: Je mag zijn wie je bent en je mag houden van wie je wilt. Niet alleen op Coming-outdag, maar het hele jaar door.

Als een van de 42 Regenbooggemeenten in Nederland zet Dordrecht zich in om de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse personen (LHBTI’s) te verbeteren. Met de regenboogvlag geven we aan dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en zich geaccepteerd en sociaal veilig moet kunnen voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in eigen sociale kring of waar dan ook.

Noodzaak

We zijn in Dordrecht op de goede weg als het gaat om de acceptie en veiligheid van LHBTI's. Toch blijft aandacht nodig. Dat blijkt uit onderzoek van het Onderzoekcentrum Drechtsteden onder Dordtenaren. Hierin komt naar voren dat 92% van de ondervraagden vindt dat homoseksuele mannen en vrouwen vrij moeten zijn om hun leven te leiden zoals zij dat willen. Dat is goed nieuws. Toch vindt een op de vijf van de ondervraagden het meer aanstootgevend als twee vrouwen of twee mannen hand in hand lopen of elkaar zoenen op straat, dan wanneer een man en een vrouw dat doen.

Activiteiten

De rol van de gemeente is die van aanjager en facilitator. Een voorbeeld hiervan is de training die Dordrecht vorige week organiseerde voor de jeugdprofessionals van de sociale wijkteams van Dordrecht en medewerkers van jeugdbescherming van 18 andere gemeenten in Zuid-Holland Zuid. Vanuit de sociale wijkteams kwam het signaal dat er meer en meer LHBTI's aankloppen die problemen ervaren in hun dagelijks leven. De training geeft de teams handvatten hoe ze hiermee om kunnen gaan. Daarnaast is er lesmateriaal voor middelbare scholen beschikbaar gesteld en stimuleren we bij sportverenigingen, religieuze- en zorginstellingen het gesprek over LHBTI.

Coming-outdag in Dordrecht

Op verschillende plekken in de stad zie je op 11 oktober de regenboogvlag hangen. Een aantal scholen, de politie, gemeentelijke bedrijven, sociale wijkteams en zorginstellingen vlaggen mee. Om 9.45 uur geeft wethouder Karin Lambrechts het startsein voor het hijsen van de regenboogvlaggen op het Otto Dickeplein. Daar vindt vanaf 9.30 uur een ontbijt plaats met jongere en oudere LHBTI's. Op donderdag 12 oktober organiseert ContourdeTwern de PDF-bestandTour d’Amour (199 kB) in De Gravin in Dubbeldam. Eveline van de Putte gaat daar in gesprek over haar boek ‘Stormachtig Stil’, een bundeling van levensverhalen van roze ouderen.

Kunnen wij deze pagina verbeteren of ziet u een fout? Laat het ons weten.

Gemeentelijke websites

Meer gemeentelijke websites


Gemeente Dordrecht

Bezoekadres Stadskantoor

Spuiboulevard 300

3311 GR Dordrecht

Plaatsmarkering

In de Stadswinkel kunt u alleen PINNEN


Postadres

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht

Telefoon

14 078


WhatsApp
06 406 985 08

Meer contactgegevens