Lente in Dordrecht

Ieder seizoen kent zo zijn eigen aandachtspunten in de stad. Wat doet de gemeente in de lente om onze stad schoon, leefbaar en veilig te houden?

Vraag tijdig uw paspoort aan

Vraag tijdig uw paspoort aanElk jaar is het voor de start van de zomervakantie extra druk in de Stadswinkel. Veel bewoners komen in die periode naar de gemeente om een paspoort en/of identiteitskaart aan te vragen. Ga relaxt op vakantie en regel op tijd uw paspoort of ID-kaart!

Voorkom lang wachten

Het aanvragen van een paspoort of ID-kaart kan bij de gemeente. Om lang wachten te voorkomen, maakt u een afspraak op onze website of belt u naar de gemeente. U bereikt ons op telefoonnummer 14 078.

Extra open

Om de drukte in juli te verminderen, gaat de Stadswinkel extra open op 2 zaterdagochtenden. Op zaterdag 6 en 13 juli is iedereen welkom vanaf 9.00 uur tot 12.00 uur. U kunt dan terecht voor het aanvragen van een:

  • Nederlandse paspoort
  • Nederlandse Identiteitskaart
  • Rijbewijs
  • Uittreksel / afschrift (kan ook digitaal)
  • Adreswijziging (kan ook digitaal) en
  • Ophalen van uw paspoort, Nederlandse identiteitskaart en/of rijbewijs

De afhandeling van een nieuw paspoort of ID-kaart duurt 5 werkdagen. Heeft u met spoed een nieuw paspoort of ID-kaart nodig? Dan kan het binnen één werkdag (als u de aanvragen vóór 15.00 uur heeft ingediend).

Kinderbad 'De Paddenstoel' bij mooi weer open

Kinderbad De PaddenstoelVan 26 april tot en met 15 september wordt bij mooi weer het kinderbad "De Paddenstoel' in het Wantijpark gevuld. Het bad is te vinden achter het Wantijpaviljoen en de toegang is gratis. Rondom het kinderbad is er volop ruimte om te relaxen en te spelen.
Het water van De Paddenstoel wordt elke dag ververst. Als het goed weer is laten medewerkers van de gemeente het bad ’s morgens vol lopen, zodat ouders en hun kinderen er vanaf 09.30 uur kunnen genieten. ’s Avonds om 19.00 uur laten de medewerkers het weer leeglopen.

Let op!

Het gebruik van het bad is geheel voor eigen risico. Laat kinderen er altijd onder toezicht van een volwassene spelen. Ook is het goed om te weten dat honden niet zijn toegestaan rondom het bad.

Wanneer is De Paddenstoel open?

Het kinderbad wordt alleen bij mooi weer gevuld met water. De luchttemperatuur moet 22°C of hoger zijn en het weer zonnig tot half bewolkt en rustig. De gemeente maakt voor de weersvoorspelling gebruik van Weerplaza.nl.

De fonteinen staan weer aan

De lente is begonnen. De zon laat zich steeds vaker zien. In parken en op pleinen zoeken mensen elkaar op of maken een wandeling. Voor onze stadswerkers betekent het ook tijd om de fonteinen weer aan te zetten. Dat is dus extraFontein op het Statenplein genieten op bijvoorbeeld het Statenplein.

Fonteinen in Dordrecht

Maar ook in het Weizigtpark, Wantijplantsoen, Park Merwestein, bij de Planetenlaan, de Nassauvijver en op het Beverwijcksplein spuiten de fonteinen erop los. De fonteinen in Dordrecht staan niet het hele jaar aan. Elk jaar in november zet de gemeente de fonteinen uit en krijgen ze een schoonmaak- en onderhoudsbeurt. De fontein op het Admiraalsplein kan nog niet worden aangezet. Op het eiland in de vijver zit een zwaan te broeden. We moeten daarom even wachten met schoonmaken en aanzetten tot de eieren zijn uitgebroed. Dit betekent ook dat de waterklok in de vijver bij het Admiraalsplein later geplaatst wordt.

Schoon water

Het is belangrijk dat het water in de fonteinen geen schadelijke bacteriën bevat. De fonteinen op het Statenplein, het Beverwijcksplein en in het Wantijpark hebben geen aansluiting op open water. Daarom verversen we regelmatig het water van deze fonteinen en wordt vuil en rommel bij de fonteinen elke week verwijderd. De fonteinen op het Statenplein en het Beverwijcksplein hebben ook nog speciale zand- en UV-filters. Zo krijgen schadelijke bacteriën geen kans.

Boomfeestdag

We zijn de de lente gestart met de nationale boomfeestdag op 13 maart. Dit jaar deed Dordrecht voor de 62e keer mee.

Boswachterij De ElzenKinderen planten bomen tijdens boomfeestdag

Boswachterij De Elzen krijgt 1600 nieuwe bomen. Tijdens de boomfeestdag plantten kinderen van basisschool Het Kristal samen met Duurzaamheidscentrum Weizigt  een paar honderd bomen. Boswachterij De Elzen is rond 1990 aangelegd. Het is bedoeld als recreatiegebied voor de Dordtenaren, maar ook als productiebos. Daarom staan de bomen er vaak nog in rechte lijnen. Veel van deze bomen zijn essen. In de afgelopen jaren zijn heel veel essen aangetast door de essentaksterfte. De ziekte is helaas meestal dodelijk. Veel essen zijn daarom het afgelopen jaar al gekapt. Dat biedt ruimte voor nieuwe bomen.

Minder saai

Er is gekozen voor bomen zoals eik, haagbeuk, beuk en lijsterbes, en wat struiken zoals meidoorn, sleedoorn, Gelderse roos en liguster. Hierdoor wordt het bos een stuk natuurlijker én minder saai. Dat is niet alleen voor mensen aantrekkelijker, maar ook voor veel dieren.

Bomen = leven

Staatsbosbeheer en de gemeente organiseren de jaarlijkse boomfeestdag. Het doel van de boomfeestdag is dat iedereen die op de basisschool zit in ieder geval één keer een boom plant. Door zelf een boom te planten en de lessen op school, leren de kinderen hoe belangrijk bomen zijn. Zo zorgen bomen voor zuurstof, geven ze noten en vruchten, bieden ze woonruimte aan vogels, vangen hun bladeren CO2 op en als het heel warm is in de zomer geeft een boom verkoeling.