Zomer in Dordrecht

Ieder seizoen kent zo zijn eigen aandachtspunten in de stad. Wat doet de gemeente in de zomer om onze stad schoon, leefbaar en veilig te houden?

De scholen starten weerDe scholen starten weer!

Na de zomervakantie is er een piek in het aantal verkeersslachtoffers door aanrijdingen tussen automobilisten en fietsende scholieren. Elke dag melden bijna 2 schoolklassen vol kinderen zich voor behandeling op de spoedeisende hulp. Met de campagne ‘de scholen zijn weer begonnen’ roept gemeente Dordrecht samen met Veilig Verkeer Nederland alle verkeersdeelnemers op om extra aandacht voor elkaar te hebben zodat kinderen veilig op school komen.

Wennen voor iedereen

Na de zomervakantie is het voor kinderen wennen om naar school te fietsen. Voor een deel van hen is het de 1e keer dat zij zonder begeleiding van ouders naar school gaan. De beschermende vleugels van vader of moeder worden ingeruild voor vrienden en vriendinnen inclusief de bijkomende afleiding. Kinderen die voor het eerst naar de middelbare school gaan, fietsen een voor hun nieuwe route met onbekende verkeerssituaties. Na de vakantie weer naar school gaan is spannend en met alle nieuwe indrukken is het lastig de aandacht er 100% bij te houden. Ook voor automobilisten is het na een relatief rustige periode op de weg weer even wennen.

Help verkeersongevallen voorkomen

Als automobilist kunt u extra rekening houden met fietsende scholieren door zelf op tijd te vertrekken en daardoor minder gehaast en dus niet te snel te rijden. Verder helpt het door uw telefoon buiten eigen bereik op te bergen, zodat u niet in de verleiding komt om even een bericht te checken of een telefoontje op te nemen. Ook helpt het als u kinderen vaker te voet of op de fiets naar school brengt. En heeft u een kind dat voor het eerst naar de brugklas gaat? Dan is het verstandig om samen de nieuwe route te oefenen en daarbij de gevaarlijke punten samen te bespreken.

Stijging cijfers

Na de zomervakantie neemt het aantal verkeersongevallen tussen automobilisten en fietsende scholieren toe. Uit recente cijfers van het CBS (Statline, CBS, 2018) blijkt dat in 2017, ondanks een lichte daling in het totaal aan verkeersdoden, voor het eerst het aantal fietsdoden hoger is dan het aantal autododen (206 fietsdoden en 201 autododen). Onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid toont aan dat het aantal ernstige verkeersgewonden over de afgelopen 10 jaar met gemiddeld 1,9% per jaar toenam. Een deel daarvan betreft naar schoolgaande kinderen.

Veilig zwemmen in buitenwater

Heerlijk zomer weer. Dat vinden wij allemaal fijn. Maar een warme periode kan soms ook nadelig zijn. Zo kunnen er verschillende bacteriën ontstaan in het water. Goed om daar rekening mee te houden en wij als gemeente houden u natuurlijk op de hoogte. blauwalg en botulisme

Botulisme

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging waaraan watervogels en vissen overlijden. De bacterie die botulisme veroorzaakt, breidt zich snel uit in warm, niet te diep, stilstaand water. Botulisme kan elk seizoen opduiken, maar meestal in de zomer. De gemeente waarschuwt bij botulisme met borden.

Vermijd contact met het water

Besmetting met botulisme bij mensen is zeldzaam. Maar neem geen risico en vermijdt contact met het water. Laat honden niet in het water zwemmen of ervan drinken. Raak dode dieren niet aan. Zieke dieren zijn te herkennen aan hun afhangende vleugels en nek.
Opzichters controleren dagelijks of er dode vogels liggen en halen ze meteen weg. Ziet u dode of zieke dieren in water, meldt dit dan bij de wijklijn. Of neem telefonisch contact op met de gemeente via 14 078.

Blauwalg

Blauwalgen zijn bacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat blauwalgen veroorzaken. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en meldt dit dan bij de wijklijn.

Aanraking of het binnenkrijgen van blauwalg tijdens het zwemmen kan irritaties aan uw ogen of uw huid veroorzaken. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche. Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen. Laat uw hond daarom niet in water zwemmen wanneer daar blauwalgen zijn.

Ga naar zwemwater.nl voor meer informatie over veilig buitenwater.

Zorgeloos op vakantie

Zomervakantie

Volgende week start officieel de zomervakantie. Veel inwoners gaan dan ook op vakantie. Maar maak het inbrekers niet te makkelijk. Vraag uw vertrouwde buren om op uw woning te letten, de post weg te halen en bij verdachte situaties 112 te bellen. U wilt voorkomen dat iemand inbreekt en waardevolle spullen uit uw huis steelt. Lees hier hoe u zelf de kans op een woninginbraak kunt verkleinen.

Verder kunt u meer informatie vinden op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl. Zo vindt u informatie over:
•    Wooninbraak in uw buurt
•    Wat te doen bij wooninbraak?

Meldt uw kind aan voor de Zomerschool Dordrecht 2019

Heeft u kinderen op de basisschool? Nog drie weken en dan is het zes weken lang zomervakantie!Zomerschool II

Voor veel leerlingen best lang. Bij veel kinderen zakt de opgedane kennis en routine tijdens de vakantie deels weg. Om dat te voorkomen, kunnen kinderen ook dit jaar weer meedoen aan de succesvolle Zomerschool Dordrecht. In een periode van twee weken gaan de kinderen op een andere manier aan de slag met de lesstof. Vaak in kleinere groepen, zodat er veel meer aandacht is voor het kind. Ieder kind kan op zijn of haar eigen niveau bezig zijn. In de ochtend wordt aan taal en rekenen gewerkt en in de middag vind er een leuke activiteit plaats.

  • Voor wie: gemotiveerde kinderen uit de huidige groepen 3 t/m 7 die in zichzelf willen investeren
  • Wanneer: van maandag 19 t/m donderdag 29 augustus 2018 (9 schooldagen)
  • Tijd: van 08.45 tot 15.00 uur
  • Wat: lessen in taal, rekenen, begrijpend lezen, bewegend leren met sportleraren van Stichting Hattrick en cultuurlessen
  • Kosten: €20 eigen bijdrage per kind

Inschrijven

In de gemeente Dordrecht zijn er zeven verschillende locaties in diverse wijken: J.F. Kennedyschool Zuidendijk, Ikra, Prinses Julianaschool, School Vest, De Satelliet, De Regenboog en De Griffioen.

Inschrijven tot uiterlijk tot en met vrijdag 5 juli 2019, door een mailtje te sturen naar info@zomerschooldordrecht.nl. Aanmelden kan op de website: www.zomerschooldordrecht.nl. De Zomerschool is een initiatief van alle Dordtse basisschoolbesturen en de gemeente Dordrecht.

Vragen kun je stellen via info@zomerschooldordrecht.nl.

Zomerkermis

Het is al weer zover. De zomerkermis is in Dordrecht. Een echte familie kermis waar er genoeg te beleven valt. De zomerkermis is er van zaterdag 22 juni tot en met zondag 30 juni.Zomerkermis

Bereikbaarheid

De zomerkermis vindt elk jaar plaats aan de Spuiboulevard/Hellingen (in het centrum). Dit betekent dat het drukker wordt in de omgeving. De afsluitingen kunt u vinden op onze website. Kom zoveel mogelijk met de fiets, OV of te voet naar de Kermis. Er is voldoende ruimte om fietsen te stallen. Mocht u toch met de auto gaan, houdt dan rekening met extra reistijd en parkeer op Weeskinderendijk. De eerste 24 uur parkeer je daar gratis. Registreer wel je kenteken. Met een paar minuten wandelen, ben je op de Spuiboulevard. 

Meer informatie over de zomerkermis: https://centrumdordrecht.nl/evenement/zomerkermis-dordrecht/