Ondernemende stad

Dordrecht heeft een ambitie: in de top 5 belanden van MKB-vriendelijkste grote gemeenten in Nederland. Daar werkt achter de schermen een team hard aan.

Richting de top 5

Elke twee jaar doet MKB-Nederland landelijk onderzoek naar de dienstverlening voor ondernemers. ,,In 2018 kregen we een dikke voldoende, een 6,9 als rapportcijfer. Maar we willen van plaats 44 richting de top 5”, vertelt strategisch adviseur Lerry Overgaauw. Tot 1 december konden ondernemers weer aan een enquête deelnemen.

Wat heeft de gemeente aangepakt afgelopen jaren?

,,We zijn nog zichtbaarder geworden via ons Team Dordt Onderneemt en social media. We hebben vanuit het perspectief van ondernemers gekeken waar zij tegenaan lopen. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van vergunningen of voor de verplaatsing van een bedrijf. Daaruit bleek dat we vooral meer open moeten zijn. Over waarom we bepaalde gegevens nodig hebben en wat de stand van zaken is van de aanvraag. 

Meer kansen voor lokale ondernemers

We hebben onze aanbestedingsregels aangepast. Hierdoor krijgen lokale ondernemers meer kansen. Voor de tweede keer hebben we - dit keer online - een MKB-dag georganiseerd. Jubilerende ondernemers zijn toen ook in het zonnetje gezet. Dat doen we elk jaar, maar nu op afstand. En in deze coronatijd proberen we ondernemers waar mogelijk te ondersteunen.”