Zorgzame stad

Dat eenzaamheid niet gebonden is aan leeftijd heeft de coronacrisis wel duidelijk gemaakt. De Dordtse campagne ‘Je bent niet alleen’ stimuleerde veel organisaties, ondernemers en inwoners om eenzame mensen een steuntje in de rug te bieden. Afgelopen maanden kwamen er nog meer initiatieven bij .

,,Je kunt echt wel zeggen: Dordrecht is een zorgzame stad. We kijken naar elkaar om. Dat moeten we met elkaar vasthouden.”

In heel de stad weten organisaties elkaar te vinden. ,,Van sportclubs tot culturele organisaties en de bibliotheek. Via Licht voor Dordt en Stichting Maatschappelijk Betrokken Ondernemers Dordrecht zijn met veel partijen maaltijden bezorgd bij kwetsbare mensen. Als gemeente verbinden we soms initiatieven met elkaar. Ook bieden we waar nodig financiële ondersteuning. En we kijken wat inwoners nog missen. We helpen hen dan op weg of ondersteunen bij nieuwe activiteiten. Zo is op de Essenhof Villa TrösT gestart. Daar kunnen mensen hun verdriet delen over het verlies van een dierbare. Nu door corona mensen niet altijd goed afscheid kunnen nemen van hun dierbaren, kan Villa TrösT zeker steun bieden”, vertelt Helma Seelen, beleidsmedewerker ouderen van de gemeente Dordrecht.

Jongerenwerkers aan het werk met het project NEXT UP (Foto Sil de Munnik)Sociale online activiteiten

Door de lockdowns missen ook jongeren hun contacten. Jongerenwerk R-newt, Join Us, Rubii GG en de Jongerenraad vonden er wat op. Zij organiseerden, soms samen, allerlei sociale online activiteiten. Van bingo tot kerstborrel en escaperooms, waaraan ruim duizend jongeren meededen. ,,Het is heel mooi hoe organisaties nu actief naar elkaars activiteiten verwijzen om maar zoveel mogelijk thuiszittende jongeren te bereiken”, zegt gemeentelijk beleidsmedewerker Mart de Koning. ,,Wij hebben zo ook de positieve kanten van het gamen ontdekt. Het is een nieuwe manier om met mensen in contact te komen, jong en oud. Fysiek is leuker, maar online ontmoeten zal straks blijven, net als flexwerken.’’

Hartverwarmend

Om honderden Dordtse ouderen te bereiken, klommen sinds de lockdowns buurtwerkers en vele vrijwilligers in de telefoon. Het contact werd zeer gewaardeerd, weet Helma Seelen. ,,Een groep senioren gaf aan het fijn te vinden om regelmatig te worden gebeld en dat gebeurt nu ook. En vanuit Wij Crabbehof en Wij Wielwijk bezoeken vrijwilligers senioren ook thuis. Er gebeurt nog veel meer in de stad. Het is geweldig en hartverwarmend hoeveel initiatieven het afgelopen jaar zijn ontstaan en hoe Dordtenaren hun best doen voor anderen. Het is zoals je hoopt dat een stad in moeilijke tijden reageert.”