Skillz Werkplaats: snuffelen aan nieuwe technieken

Op het Leerpark is de Skillz Werkplaats te vinden. Jongeren kunnen daar kennismaken met de nieuwste apparatuur en ontdekken hoe leuk techniek is.

Docent Guus Vergouwe loopt een rondje door een groot lokaal. Hij wijst aan met welke machines bezoekers aan de slag kunnen: robots, drones, lasersnijders, een green screen, VR-brillen.

Skillz WerkplaatsLeerlingen van het vmbo krijgen hier hun lessen techniek, robotica, natuurkunde, science, design & styling. Ook zijn er wekelijks kinderen uit de hoogste groepen van de basisschool te vinden. 

Logisch nadenken 

Via opdrachten leren ze op een aantrekkelijke manier om kritisch en creatief te denken en problemen op te lossen. ,,Nee, hier krijg je geen vieze handen. Hier moet je vooral logisch leren nadenken”, zegt hij. ,,Voor het programmeren of het instellen van een machine moet je inzicht hebben.” Vergouwe geeft een voorbeeld. ,,Welke stappen moet de robot nemen zodat hij een rood blokje op een blauw blokje zet? Of hoe stel je een drone in zodat hij een bepaalde route vliegt? Kinderen leren dat eenvoudig via kleuren. Hebben ze dat eenmaal onder de knie, dan leren ze ook andere programmeertaal. Ze pikken het heel snel op. En het leuke is: ze zien direct resultaat. Dat motiveert enorm. Als het lukt, klinkt er ‘Jippie’ door de werkplaats.”

Onderdeel printen

Leerlingen kunnen ook productfoto’s maken. Of ze moeten een onderdeel van een robot tekenen en printen met de 3D-printer. Of een sleutelhanger die ze mee naar huis mogen nemen. ,,Ze worden er blij van.” De Skillz Werkplaats is een initiatief van Sterk Techniek Onderwijs Dordrecht. Guus Vergouwe: ,,Deze werkplaats biedt echt meerwaarde voor de stad.”