Leg je panelen op andermans dak

Op steeds meer daken in Dordt zie je zonnepanelen. Maar wat nou als je geen of onvoldoende zonnepanelen op je eigen dak mag, kunt of wilt plaatsen? Dan kun je meedoen met ‘Zon op andermans dak’.

Projectleider Arnoud Offerhaus legt uit hoe het werkt: ,,Samen met andere bewoners investeer je in een grote installatie op een dak in de buurt. Je wordt dan lid van een coöperatie en bepaalt zelf met hoeveel zonnepanelen je meedoet. Jaarlijks ontvang je een deel van de opbrengst, afhankelijk van hoeveel energie je thuis verbruikt.” Arnoud Offerhaus bij zonne-installatie bij artikel zon op andermans dak

Projecten in de Drechtsteden

In de Drechtsteden zijn al tien gezamenlijke installaties, waarvan vijf in Dordrecht, met in totaal ruim 2.800 zonnepanelen. Deze zijn in handen van burgercoöperaties. ,,We doen alles dus met elkaar en voor elkaar. Deelnemers zijn blij dat ze met elkaar iets goed doen voor het milieu én het levert een aardig financieel rendement op.” 

Eind januari zijn 429 zonnepanelen van bewoners op twee daken van de Dordtse aannemer Pullen in gebruik genomen. "In Dordrecht zoeken we nu naar nieuwe geschikte grote daken. Zoals bijvoorbeeld bij agrariërs, bedrijven en instellingen die ruimte op hun daken over hebben”, zegt Offerhaus.

Kijk voor meer informatie op de website van Drechtsestromen.