Verdere groei van zonne-energie op daken

Op het gebied van opwekking van duurzame energie nemen we als gemeente onze verantwoordelijkheid. In onze sterk verstedelijkte regio is het nu helaas (nog) niet mogelijk om alle benodigde energie zelf duurzaam op te wekken. Daarom zetten we onder andere in op verdere groei van zonne-energie op daken.

Groepsaankoop zonnepanelen: laat de zon maar schijnen!

Ed van Oossanen kan er extra van genieten sinds hij zonnepanelen op het dak van zijn woning heeft laten plaatsen. Samen met zijn buren. ‘Hoeveel energie hebben ze gisteren bij jou opgewekt?’, vragen ze nu regelmatig aan elkaar. Ed van Oossanen kocht zonnepanelen via groepsaankoop gemeente

De bewoner van het J.P. Sartre-erf in Stadspolders deed vorig jaar mee aan een actie van de gemeente Dordrecht. ,,Ik ontving een brief over de groepsaankoop. De gemeente had al laten uitzoeken welke installateur goed en betrouwbaar was. En wat de kosten en de opbrengsten ongeveer zouden zijn. We kregen alle informatie toegestuurd en een offerte. Heel gemakkelijk allemaal”, vertelt de 75-jarige Dordtenaar.

Zijn directe buren raakten ook enthousiast en daarna sloten nog eens twee buren aan. ,,Toen hebben we voor vier huizen op een rij panelen aangeschaft. Later heb ik nog een buurman kunnen opgeven en kreeg ik zelfs korting op mijn eigen panelen. Dat was ook mooi meegenomen.”

Profiteren van de zon

Eind augustus 2020 werden zijn acht panelen geplaatst en aangesloten op het elektriciteitsnet. ,,Dat is allemaal keurig gebeurd. Zo hebben we nog net van de mooie maand september kunnen profiteren. Daarna wordt de opbrengst minder. Maar ook op mooie winterse dagen wekken de panelen flink wat energie op”,
weet hij.

,,Elke dag kijk ik namelijk wat we hebben verbruikt en wat we terug hebben geleverd aan het elektriciteitsnet. Dat schrijf ik op in kilowatt én in euro’s. Dat vind ik leuk. Wij gaan bewust om met energie. We hebben vloerverwarming, ledlampen, koken elektrisch. Verspillen hoeft niet.”

Geld opleveren

Het milieu heeft bij de aanschaf van de zonnepanelen niet de hoofdrol gespeeld, zegt hij. ,,Minder energie verbruiken en zelf opwekken is natuurlijk wel beter. Je wilt voor je kleinkinderen ook een leefbare wereld achterlaten”, stelt de opa van vier kleinkinderen. ,,Maar mijn vrouw Francien en ik vonden het ook financieel aantrekkelijk. Op de bank krijg je geen rente over je spaargeld. Zonnepanelen leveren geld op door energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. De bedragen worden vanaf 2024 langzaam afgebouwd. Dus, als je toch zonnepanelen wilt aanschaffen, doe het dan zo snel mogelijk! Dan profiteer je nog het meest”, is zijn advies.