Dordtse Biesbosch

Op zoek naar een uitje dichtbij huis? Trek eens de Dordtse Biesbosch in. Wandel of fiets over de nieuw aangelegde paden, rust uit bij de picknickplaatsen. Leef je uit op de natuurlijke sport- en speeltoestellen in speelbos De Elzen. Laat je verrassen in het vernieuwde Biesboschcentrum of slinger van boomtop naar boomtop in het nieuwe Klimbos.

De Biesbosch anders beleven

Sanne van Rijn in Biesboschcentrum Dordrecht Biesboschcentrum Dordrecht is helemaal verbouwd. Via vijf thema’s komen bezoekers alles te weten over de natuur en het verleden van dit bijzondere gebied. En daarna naar buiten: naar het vernieuwde BeverBos, het Klimbos, de paden, het water en na afloop het terras op.
Sanne van Rijn van het bezoekerscentrum loopt door de nieuwe interactieve tentoonstelling vol informatie over vogels, bevers, het waterrijk, planten en over het verleden van de Biesbosch. Elk thema heeft zijn eigen route en kleur. Je kunt er van alles zien, voelen en zelfs ruiken. ,,Het is interactief, maar zonder te veel beeldschermen. Kinderen kunnen juist een verrassende speurtocht doen en aan het eind van een route levert dat een leuke ansichtkaart op”, vertelt ze.

Sanne steekt haar hoofd onder een kap met een 360-graden foto. ,,Ik hoor nu alle vogelgeluiden uit de Biesbosch, ook de nachtvogels. Dan dimt het licht eventjes. Het is net alsof je buiten staat”, klinkt ze enthousiast als ze er weer onderuit is. 

Buitentips

,,Aan het eind van elke route krijg je ook tips om buiten de natuur echt te beleven, met bijvoorbeeld een zoekkaart of een vaartochtje. De tips wisselen per seizoen.’’ 
Voordat bezoekers het centrum verlaten, komen ze door de Groenwinkel met allerlei Biesbosch-hebbedingetjes, boeken en spullen om het omliggende natuurgebied te ontdekken. Zo belanden ze weer bij de ingang, waar nu het nieuwe klaslokaal voor de ontvangst van scholen te vinden is. Het naastgelegen Biesboschcafé heeft ook een nieuwe uitstraling. 

Beverburcht

De gemeente Dordrecht is sinds 1 januari trotse eigenaar van het Biesboschcentrum. De verbouwing van het Biesboschcentrum is mogelijk gemaakt door het Parkschap National Park De Biesbosch en subsidie van de Waterdriehoek. Met het geld is niet alleen het centrum verbouwd, maar is ook het BeverBos opgeknapt. Kinderen kunnen met een leuke educatieve speurtocht op pad. Sanne van Rijn: ,,De donkere burcht is uiteraard gebleven. En het uitkijkpunt ook. Daar zie je nu mensen in het Klimbos met een zipline over het water scheren. Zo zwevend en lopend door de boomtoppen beleef je het gebied op een unieke manier.”

Het Biesboschcentrum Dordrecht is dagelijks open van 9.00 tot 17.00 uur en neemt de coronamaatregelen in acht. Reserveren voor de tentoonstelling is niet nodig, maar in de maand juni mogen vanwege coronamaatregelen maximaal 20 personen tegelijkertijd naar binnen. Voor de bootverhuur is reserveren wel nodig. Kijk voor meer informatie op www.biesboschcentrumdordrecht.nl