Tweede leven voor Regiokantoor

Het oude Regiokantoor Drechtsteden aan de Noordendijk wordt verbouwd tot 58 appartementen, met een basisschool en een kinderdagverblijf. Het krijgt de naam VOLT.

 ,,Terwijl het karkas nog wordt onthuld, wordt er bovenop alweer gebouwd. Dat kan alleen wanneer je een gebouw hergebruikt. Prachtig toch”, zegt de Dordtse architect Tjitse Schaap. Samen met zijn dochter, architect Anne Schaap, stapt hij enthousiast rond op het dak. Op hun tekentafel bedachten zij dat de zaagtandvorm van de oude vergaderruimte moest terugkeren. Dit gebeurt in een ‘dorpje op het dak’ op de bovenste verdieping. Nu staan ze voor het eerst onder de staalconstructie. Vandaar kijken de bewoners van zeven dakbungalows straks uit over de stad en de rivieren. 

Bijzondere mix 

Al begin 2016 dienden Schaap en Sturm Architecten hun plannen in bij de gemeente Dordrecht. De gemeente zocht ideeën voor een nieuwe bestemming van het Regiokantoor. ,,Wij vonden dat dit gebouw met zijn fantastische ligging echt iets moest bijdragen aan deze wijk. Een wijk waar straks aan de waterkant ook huizen komen”, vertellen ze. ,,Nu verdwijnen veel jongeren en hoger opgeleiden naar Rotterdam. Wij wilden een bijzondere mix van betaalbare huurwoningen toevoegen aan de stad. 58 appartementen en maisonnettes met een oppervlakte van ongeveer 65 tot 110 vierkante meter. Alle gelegen op de zon, met een geweldig uitzicht.”  VOLT - architecten Anne en Tjitse Schaap

Levendig 

Wandelend over de Noordendijk bedacht Tjitse dat de H3O-basisschool De Regenboog een waardevolle, levendige invulling voor de begane grond zou zijn. Samen met de SDK Kinderopvang ontstaat er een Integraal Kindcentrum voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Aan de voorkant ligt straks een groen schoolplein. Op het dak van de ronde uitbouw komt een tweede schoolplein. Een plein dat aansluit op de lokalen op de eerste verdieping. De bestaande kantine aan de achterzijde krijgt een commerciële invulling. 

Hergebruik 

Uitgangspunt van vader en dochter was volledig hergebruik van het gebouw. ,,Maar niet zo dat je als bewoner het gevoel hebt dat je in een oud kantoor woont.” Daarvoor was het nodig het gesloten, anonieme gebouw volledig te strippen, op de trappenhuizen na, vertellen ze al lopend over de kale, winderige verdiepingen. Het casco wordt voor 90 procent weer opgebouwd met onderhoudsvrij hout, aangevuld met lichtgewicht beton en glas. Er komen grote erkers aan de gevels en het gebouw krijgt een aansluiting op het warmtenet. 

Inschrijven 

Het pand wordt eind 2021 opgeleverd door aannemer Stout en komt begin 2022 in de verhuur via eigenaar Holland Immo Group. Vanaf het najaar van 2021 komen de huurwoningen op de markt in de vrije sector voor huurprijzen van zo’n 750 tot circa 1300 euro. Inschrijven kan op de website wonen in Volt.