Internetoplichters blijven actief

Nep-Whatsappjes, sms’jes of mailtjes. Ze verschijnen met regelmaat op je telefoon of in je mailbox. En ze lijken steeds echter. Hoe herken je ze en wat moet je doen? In Dordrecht geven organisaties voorlichting en kijken met je mee.

En ze lijken steeds echter. Hoe herken je ze en wat moet je doen? In Dordrecht geven organisaties voorlichting en kijken met je mee.

Geraffineerd trucjes

Dat berichtje van je dochter om snel een bedrag te storten, is wel vreemd. Maar natuurlijk wil je haar helpen! En dat mailtje van de bank heeft toch een logo en een nette ondertekening. ,,Ja, mensen weten dat er valse berichten  rondgaan. Maar internetcriminelen halen zulke geraffineerd trucjes uit”, waarschuwt Esther Vonk van de Politie Eenheid Rotterdam. 

Verschillende manieren van oplichting

,,Soms klopt zelfs de foto van de zogenaamde afzender, en de manier waarop ze je aanspreken. Een andere vorm van oplichting is dat ze je zogenaamd namens de helpdesk van een bank opbellen. Ze vertellen dat er iets mis is met je rekening. Vervolgens vragen ze je het geld over te maken naar een andere rekening: die van de oplichter. 

Soms sturen ze iemand langs om de bankpas en pincode op te halen. Maar weet dat banken nooit via de telefoon vragen geld over te maken. En controleer altijd de afzender van een bericht waarin ze om geldvragen.” 

Melding bij de politie

Het gebeurt helaas nog vaak dat mensen in de val trappen. ,,Slachtoffers schamen zich daar achteraf voor, maar dat is echt niet nodig.” Wel belangrijk: meld bij de politie dat je een nepbericht of neptelefoontje hebt ontvangen. En doe aangifte wanneer je per ongeluk geld hebt overgemaakt naar – wat later blijkt – een oplichter. ,,Hoe meer meldingen en aangiften wij kunnen verzamelen, hoe meer aanknopingspunten en bewijs wij hebben om deze criminelen op te sporen. En we kunnen andere mensen waarschuwen.”

Hoe herken je een nep-bericht? 

,,Vaak is er sprake van geldnood en zit spoed achter. Dan moet de rode vlag al bij je gaan wapperen. Stuur vooral geen bericht of mailtje terug. Maar bel het bij jou bekende telefoonnummer van je kind of de bank. Dan weet je snel of je een bekende of betrouwbare partij aan de lijn krijgt.” Esther Vonk heeft nog een tip: ,, Praat er met anderen over. Zo zorg je ervoor iedereen alert blijft. Blijf het herhalen: trap er niet in.”

Melding maken

Een melding maken of aangifte doen kan heel eenvoudig. Bel via 0900-8844 of online op www.politie.nl via de knop ‘Aangifte of melding doen’ bij (internet)oplichting.