Inloopspreekuur in de bieb

De locaties van de Bibliotheek Aanzet houden regelmatig een digitaal inloopspreekuur. Veiligheid wordt daar vaak besproken. ,,Alles moet tegenwoordig online, dus veel keuze heb je niet”, zegt Irma Brouwers. Als vrijwilligster adviseert ze al jaren mensen met vragen over hun smartphone, tablet of computer.

,Alles moet tegenwoordig online, dus veel keuze heb je niet”, zegt Irma Brouwers. Als vrijwilligster adviseert ze al jaren mensen met vragen over hun smartphone, tablet of computer.,,Veel mensen zijn bang om ergens op te klikken. En dat is soms maar goed ook, want er zijn steeds meer fraudemails. Zeker als er iets te winnen valt, worden mensen makkelijker en klikken ze uit nieuwsgierigheid toch.” 

Irma Brouwens - digitaal inloopspreekuur Zij wijst mensen waarop ze moeten letten: ,,Kijk goed naar het e-mailadres. Dat lijkt soms van een organisatie of van de overheid. Het mailadres vertelt je vaak al snel of dat werkelijk zo is. Krijg je zo’n mail die je niet vertrouwt of een onbekende melding in je scherm? Maak er dan een foto van of schrijf het op en kom bij ons langs. Dan kijken we samen of het veilig is om op de link te klikken.”

Goede tip

Irma heeft nog een goede tip. Om veel valse mails te voorkomen, kan het handig zijn om aan je naam een cijfer toe te voegen in je mailadres. ,,En benut de app en de website van het tv-programma Opgelicht. Dan weet je welke nepmails er in oploop zijn. We kunnen mensen ook helpen deze te installeren.”