Cyberbox maakt scholieren weerbaar

Snel geld verdienen door je rekeningnummer af te staan of naaktfoto’s van anderen doorsturen. Het is strafbaar. Stichting Halt leert scholieren hoe ze dat kunnen voorkomen.

stichting Halt leert middelbare scholieren in Dordrecht op een speelse manier wat op internet fout kan gaan en hoe ze dat kunnen voorkomen. Dit doen ze met onder meer de interactieve cyberbox.

Escaperoomspel Links Renee Rutten en rechgts Eva van Vliet met de escaperoomkoffer - Halt

Dit schooljaar gaat Stichting Halt middelbare scholen langs met de koffer en tablets.  Jongeren kunnen dan een escaperoomspel spelen. Daarnaast voeren ze gesprekken om scholieren weerbaar te maken tegen cybercriminaliteit. 

Nepaccounts

,,Criminelen gaan steeds verder in het maken van nepaccounts. Ze zijn niet van echt te onderscheiden. Ze maken het ook aantrekkelijk voor jongeren om snel geld te verdienen. Bijvoorbeeld als jij ons je rekeningnummer geeft, krijg jij een deel van het geld. Soms gaat dat via internet, soms via iemand die ze vertrouwen. Maar weet dat je mede strafbaar bent voor witwassen. Het kan je zelfs een veroordeling opleveren. Enkele jongeren hebben hiervoor bij ons een taakstraf gekregen”, vertelt Renée Rutten van Halt. 

Tips

Strafbaar ben je ook als je zonder toestemming een blootfoto doorstuurt of daarmee dreigt. En er is nog veel meer te leren via de cyberbox in de klas. ,,We gaan ook met leerlingen in gesprek en geven tips. Zoals: deel nooit je rekeningnummer met anderen en klik niet te snel op een super online aanbod. Dat is meestal inderdaad te mooi om waar te zijn. En bespreek dit soort dingen met je ouders. Vraag om hulp als je het niet helemaal vertrouwt. Dat is echt niet gek. Volwassenen doen het ook.” 

Aanmelden

Middelbare scholen kunnen zich nog aanmelden voor voorlichtingen of de cyberbox via denhaag@halt.nl