Groene stad

Hete, droge zomers en heftige regenbuien. We krijgen er steeds vaker mee te maken. In je eigen tuin kun je natuurlijk tegels vervangen door groen. In de stad doet de gemeente dat ook op grotere schaal.

Anné Plaisier, projectcoördinator Gemeente Dordrecht voor aangeplant groen.Anné Plaisier, projectcoördinator Ruimtelijke Kwaliteit: ,,We kijken nu met een andere bril naar de openbare ruimte. Bij de uitvoering van een project keken we vooral naar het verkeer, riool, leidingen, bestaand groen en de bewoners."

,,Door de hevige regenbuien van de afgelopen jaren hebben we een nieuw probleem gekregen in de openbare ruimte. In pieksituaties kan het riool al dat water niet aan. Hierdoor ontstaan er overlast en schade’’, vertelt Anné Plaisier. 

Kiezen voor meer groen

Vroeger was het gebruikelijk om elk hoekje in een straat te verharden. ,,Bij het opnieuw inrichten van straten kiezen we nu eerder voor meer groen. Zo hoef je niet meer elke regendruppel die valt af te voeren in het riool. Bovendien is het beter voor de grondwaterstand. Voor de biodiversiteit en voor meer afwisseling in planten en dieren in de stad. Zo zetten we een probleem om in een kans.”

Verkoeling

En meer groen levert ook andere voordelen op.  ,,In hele hete zomers brengen planten en bomen verkoeling en schaduw. Dat scheelt wel een paar graden. Groen vangt fijnstof op. En meer groen is mooi en een stuk gezelliger. Laatst was ik in winkelcentrum Bieshof. Dat was een heel stenig plein. Met groenvakken, bankjes, een schaaktafel en een trampoline is het in een keer een levendig gebied geworden. Echt een win-winsituatie.” 

Zitranden in trek

Op de Vest zijn de vakken voor kort parkeren vorig jaar omgebouwd tot een groot groenvak. ,,Daardoor kregen de 85 jaar oude platanen veel meer ruimte. En veel mensen maken gebruik van de aangebrachte zitranden.” In veel wijken hebben we ondertussen grotere groenvakken aangelegd. Deze worden soms onderhouden door de bewoners. En er komen er nog veel meer bij. ,,Alle acties vormen een ketting, waaraan we steeds meer groenblauwe kralen rijgen.”