Prins Clausbrug maakt nieuwe snelle verbindingen mogelijk

De Prins Clausbrug komt met het plaatsen van drie pijlers deze maand weer een stapje dichterbij. In de zomer van 2021 kunnen voetgangers en fietsers de langverwachte snelle oversteek maken. In een mum van tijd ga je van Stadswerven naar de historische binnenstad.

,,Deze brug wordt een belangrijke schakel in een keten van fietsroutes”, stelt William Nederpelt. Hij is van de Fietsersbond Drechtsteden. Zelf natuurlijk een fervent fietser en organisator van de fietsvierdaagse Rond Uit Dordrecht. De Dordtenaar verwacht dat de brug vaak gebruikt gaat worden. 

,,Niet alleen door bewoners van de Staart, fietsers uit Papendrecht en Sliedrecht, maar ook door recreanten. Zij kunnen via het centrum naar de Biesbosch of de Alblasserwaard fietsen. De brug maakt nieuwe snelle fietsverbindingen mogelijk. Bijvoorbeeld richting de Vest en door naar het station, en je zit zo op het Scheffersplein. De brug biedt ook een veilige route naar basisscholen. Ik zie verschillende kansen om lopen en fietsen te stimuleren.” 

Groene route

Zo heeft de Fietsersbond de grote wens om de ‘groene’ autovrije fietsroute over de Wantijdijk te verleggen naar de Maasstraat. Met daarbij ook een onderdoorgang bij de Prins Hendrikbrug. Aantrekkelijk voor Dordtenaren én toeristen. ,,De Prins Clausbrug kan worden opgenomen in twee internationale EuroVeloroutes. Deze trekken veel fietstoeristen. Zij rijden dan met een nog mooier zicht op Dordrecht de binnenstad in.” 

De Fietsersbond was nauw betrokken bij overleg over de opritten en hoogte van de brug. Nederpelt: ,,Als er meer schepen onderdoor kunnen varen, hoeft de klep minder vaak open. Hierdoor hoeven fietsers minder te wachten. Maar hoe lager de brug, hoe beter dit is voor fietsers en wandelaars van alle leeftijden.” Dat de fietsroute langs een speelplek op de Stadswerven loopt, heeft de aandacht van de Fietsersbond. ,,We houden in de gaten hoe dit zich straks ontwikkelt.”William Nederpelt van de Fietsersbond en projectmanager Peter de Vet bij de Prins Clausbrug in aanbouw. 

Spic en span

Op dit moment worden de stalen brugdelen gebouwd in Middelburg en Vlissingen. Ze krijgen een speciale beschermlaag die wel vijftig jaar moet houden. ,,Deze belangrijke brug voor Dordrecht ligt op een mooie zichtlocatie aan de rivier. We willen dat de brug er spic en span blijft uitzien. Al geldt voor alle Dordtse bruggen dat onderhoud belangrijk is. Op een aantal plekken in de stad zijn we daar nu volop mee bezig”, zegt projectmanager Peter de Vet.

Begin volgend jaar worden de brugdelen aangevoerd op pontons en met drijvende kranen op hun plek gehesen. ,,Het is net een 130 meter lang bouwpakket dat we dan in elkaar zetten. Het is een zeer uitdagende klus, waar we straks met trots op kunnen terugkijken.”
 

Meer weten over het project Stadswerven of de bouw van de Prins Clausbrug? Kijk dan op www.stadswerven.nl