Verhuizingen naar nieuwbouw bieden kansen voor starters

Interview met Salomé Schaap, adjunct-directeur, makelaar en taxateur bij Ooms Makelaars in Dordrecht.

Salomé Schaap heeft het druk. Als adjunct-directeur, makelaar en taxateur bij Ooms Makelaars in Dordrecht zit haar dag vol met afspraken. Voor onder meer bezichtigingen en met afspraken over nieuwbouwprojecten in de stad. ,In alle prijsklassen zijn woningen nodig. Maar bouwen in het lagere segment is momenteel lastig. De huizen die vrijkomen door verhuizingen naar duurdere nieuwbouw bieden kansen voor starters, doorstromers en huurders.”

Bereikbare nieuwbouwwoningen

Toch zijn er ook voor starters bereikbare nieuwbouwwoningen. Salomé Schaap toont het project Wervenkade op de Stadswerven, met appartementen en herenhuizen. ,,Dit lijkt alleen voor mensen met een groot budget. Maar deze woningen beginnen bij een vrij op naamprijs van 222.500 euro en zijn ook door starters aangekocht”, weet ze. De verkoop loopt goed. Van de 63 woningen zijn er ruim 40 verkocht of onder optie. Ook voor het penthouse van 1,4 miljoen euro is interesse.

Oog op de toekomst

,,De kopers van de duurdere appartementen zijn vaak mensen die een eengezinswoning verlaten. Met het oog op de toekomst  willen zij gelijkvloers wonen. We merken dat zij hun huidige woning nu nog niet te koop zetten. Ze willen niet twee keer verhuizen”, vertelt ze. Ook de kopers van de herenhuizen, voornamelijk jongere gezinnen, laten vaak een kleinere of oudere koopwoning achter. Zij kiezen voor dit project vanwege de grote ruimtes, de ligging vlakbij de stad en de gemakken van een nieuwbouwwoning.

Verhuisbeweging

,,Van bijvoorbeeld kopers van appartementen in ‘Wantijhof’, dat al ver in aanbouw is naast bioscoop Kinepolis, mogen we op dit moment de verkoop van hun oude woning begeleiden. Dat zijn veelal eengezinswoningen. En zo ging dat eerder met mensen die naar het nieuwbouwwijkje Valkhorst in het Nieuw Land van Valk zijn verhuisd.” Iedereen laat weer een woning achter, waardoor er verhuisbewegingen op gang komen en er voor diverse mensen een passende woning te vinden is. Schaap: ,,Gelukkig zijn er nog heel wat plekken in de stad waar de komende jaren wordt gebouwd. Van Amstelwijck tot het Kromhout en het Gezondheidspark en kunnen wij mensen blij blijven maken met een nieuwe woning.’’

Waarderen

Veelal zijn het Dordtenaren die binnen de stad verhuizen. ,,Maar ook steeds meer mensen van buitenaf ontdekken Dordrecht. Als ze de stad nog niet zo goed kennen, ben ik een ambassadeur van onze stad. Ik wijs hen op een mooie wandelroute richting de Grote Kerk. Met de tip om onderweg bij Nobels een kopje koffie te halen. Laatst waren mensen ervan overtuigd geraakt dat ze hier komen wonen. Het is ook goed dat mensen van buiten met een ruimer koopbudget deze mooie stad leren waarderen.”

Salomé Schaap bij het bouwbord Wervenkade op de Stadswerven