Over The Passion

Alles over het verhaal, de productie en het thema.

De negende editie van The Passion wordt op donderdag 18 april 2019 opgevoerd in Dordrecht. Vanaf 20.30 uur zenden NPO 1 en NPO Radio 2 The Passion live uit.

The Passion vertelt tijdens een groots en uniek muziekevenement over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Bekende artiesten steken dit eeuwenoude verhaal in een nieuw jasje aan de hand van hedendaagse Nederlandse popnummers. Net als voorgaande jaren trekt er een processie met duizend mensen en een groot verlicht kruis door de straten op weg naar het hoofdpodium.

Wat is The Passion?

The Passion is een hervertelling van de laatste uren van het leven van Jezus in de vorm van een groot muzikaal evenement. Het doel is om het grote publiek op een eigentijdse manier kennis te laten maken met het verhaal van Jezus Christus. Het evenement is daarom via televisie en internet live te volgen. De EO en KRO-NCRV zenden het verhaal van The Passion op Witte Donderdag 18 april live uit om 20.30 uur op NPO 1 en op NPO Radio 2. Het evenement is ook te volgen via internet, Twitter en Facebook.

Waarom wordt The Passion gemaakt?

De EO en KRO-NCRV vinden het belangrijk dat mensen in Nederland het Paasverhaal leren kennen. The Passion spreekt een breed en gevarieerd (christelijk en niet-christelijk) publiek aan met het verhaal van Jezus.

Welke organisaties werken er mee aan de The Passion?

The Passion is een samenwerking tussen de omroepen EO en KRO-NCRV en de gemeente Dordrecht. Eye2Eye Media produceert The Passion.

Wie heeft The Passion bedacht?

De BBC zond The Passion eerder uit vanuit Manchester. Zij werkten hiervoorsamen met the Church of Engeland. Eye2Eye Media produceert de Nederlandse editie van dit evenement voor de EO en KRO-NCRV.

Waarom is er gekozen voor Dordrecht?

Dordrecht is de plek waar dit jaar 400 jaar geleden tijdens de Synode van Dordrecht de opdracht werd gegeven voor de eerste officiële Nederlandse Bijbelvertaling: De Statenbijbel. Deze Bijbel was een revolutie voor het geloof en voor de Nederlandse taal. Ineens kon iedereen de verhalen uit de Bijbel lezen. En de verschillende dialecten in de Lage Landen kregen door deze Bijbelvertaling een gemeenschappelijk boek. Tot op de dag van vandaag gebruiken we woorden en uitdrukkingen uit de Statenbijbel.

En 400 jaar later is het eigenlijk niet anders. De Nederlandse taal zorgt er ook bij The Passion voor dat het lijdensverhaal van Jezus een verhaal is voor iedereen. De Nederlandse liedjes brengen het passieverhaal dichtbij iedereen en ze verbinden ons allemaal rondom dit verhaal. Tot slot is Dordrecht een authentiek Nederlandse stad met een prachtige ligging aan de Merwede en de Oude Maas. Het stadsgezicht vormt een prachtig decor voor de vertelling van het paasverhaal anno 2019.

Waarom is The Passion nooit in het zuiden van het land?

Met Dordrecht is een tamelijk zuidelijke stad gekozen. Overigens is de ligging niet de meest bepalende factor. Het zou zomaar kunnen dat The Passion in 2020 in een stad in Noord-Brabant of Limburg plaatsvindt als er een goede match ontstaat tussen het evenement en de stad.

Wat is de processieroute?

De route van de processie wordt om veiligheidsredenen niet vooraf bekend gemaakt. Omwonenden krijgen voorafgaand aan het evenement informatie. Het is nu niet meer mogelijk je aan te melden voor de processie. De inschrijving is al geweest en was binnen drie uur vol.

Is er dit jaar weer een thema?

Het thema dit jaar is ‘Je bent niet alleen ’. In deze tijd voelen steeds meer mensen in alle lagen van onze bevolking zich alleen. Het verhaal van The Passion brengt een boodschap van hoop, troost en omzien naar elkaar. Eenzaamheid verdwijnt daar niet mee, maar we willen wel aandacht geven aan de pijn die het leven soms met zich meebrengt. En ook aan het feit dat we er, ondanks alles, niet alleen voor staan. We dragen het met elkaar. Voor, tijdens en na The Passion worden in Dordrecht diverse activiteiten georganiseerd.

Waarom is er gekozen voor Nederlandstalige popmuziek en geen christelijke songs?

Er is gekozen voor Nederlandstalige popmuziek omdat dit herkenbaar is voor het Nederlandse publiek. Door The Passion beleven we de Nederlandstalige liederen in een heel nieuwe context. Het paasverhaal komt op deze manier dichterbij. De teksten zijn met een ander doel geschreven, maar in deze context krijgen ze toch een specifieke lading.

Hoe worden de artiesten gekozen?

De artiesten hoeven niet per se gelovig te zijn om aan The Passion mee te doen. Wel wordt gevraagd of de artiest zich kan identificeren met het verhaal en hun rol. Het is de bedoeling dat de artiesten een breed publiek aanspreken. En dat ze het verhaal van The Passion kunnen overdragen. Dit wil overigens niet zeggen dat alle artiesten ongelovig zijn. Er zijn artiesten bij die overtuigd christen zijn.

Kan ik een plekje reserveren voor het mindervalidenvak?

Het vak voor mindervaliden is vol. Let op: heeft u een reservering voor een mindervalide vak, stapt u dan op de Spuiboulevard uit . Dit is het dichtstbij bij het evenemententerrein. Parkeren kan in parkeergarages aan de Spuiboulevard.

Waarom werkt Dordrecht mee?

Dordrecht werkt mee aan dit evenement omdat het een prachtige kans is om de stad te promoten. De uitzending heeft meer dan 3 miljoen tv-kijkers die de mooiste plekken van de stad gaan zien. Zo'n groots evenement trekt veel bezoekers naar de stad. Dat is goed voor winkeliers en horeca en dus voor de stad. The Passion sluit naadloos aan op de Ode aan de Synode. Deze herdenking van 400 jaar Synode is gestart in november 2018 en duurt een half jaar.

Waarom op de locatie Maartensgat?

De locatie is een keuze van de omroep. Dordrecht heeft geen grote pleinen waar veel mensen tegelijkertijd kunnen zijn. Daarom is een haven een goed alternatief. De EO wil een show en publiek op pontons in het water.

Is The Passion gratis toegankelijk?

Ja. Er kunnen ongeveer 10.000 toeschouwers terecht. Is de locatie vol, dan leiden we bezoekers naar het Scheffersplein. Daar staat een enorm scherm waarop de uitzending live te volgen is.

Waar kan ik vragen over The Passion stellen?

Vragen over The Passion stel je via thepassion@dordrecht.nl.