Lente in Dordrecht

Ieder seizoen kent zo zijn eigen aandachtspunten in de stad. Wat doet de gemeente in de lente om onze stad schoon, leefbaar en veilig te houden?

We starten de lente met de nationale boomfeestdag op 13 maart. Dit jaar doet Dordrecht voor de 62e keer mee.

UPDATE: Helaas is de boomfeestdag vanwege de harde wind afgelast. We kijken of we op een later moment samen met de kinderen van basisschool Het Kristal de bomen alsnog kunnen planten.

Boswachterij De ElzenKinderen planten bomen tijdens boomfeestdag

Boswachterij De Elzen krijgt 1600 nieuwe bomen. Tijdens de boomfeestdag planten kinderen van basisschool Het Kristal samen met Duurzaamheidscentrum Weizigt alvast een paar honderd bomen. Boswachterij De Elzen is rond 1990 aangelegd. Het is bedoeld als recreatiegebied voor de Dordtenaren, maar ook als productiebos. Daarom staan de bomen er vaak nog in rechte lijnen. Veel van deze bomen zijn essen. In de afgelopen jaren zijn heel veel essen aangetast door de essentaksterfte. De ziekte is helaas meestal dodelijk. Veel essen zijn daarom het afgelopen jaar al gekapt. Dat biedt ruimte voor nieuwe bomen.

Minder saai

Er is gekozen voor bomen zoals eik, haagbeuk, beuk en lijsterbes, en wat struiken zoals meidoorn, sleedoorn, Gelderse roos en liguster. Hierdoor wordt het bos een stuk natuurlijker én minder saai. Dat is niet alleen voor mensen aantrekkelijker, maar ook voor veel dieren.

Bomen = leven

Staatsbosbeheer en de gemeente organiseren de jaarlijkse boomfeestdag. Het doel van de boomfeestdag is dat iedereen die op de basisschool zit in ieder geval één keer een boom plant. Door zelf een boom te planten en de lessen op school, leren de kinderen hoe belangrijk bomen zijn. Zo zorgen bomen voor zuurstof, geven ze noten en vruchten, bieden ze woonruimte aan vogels, vangen hun bladeren CO2 op en als het heel warm is in de zomer geeft een boom verkoeling.