Huis van Stad en Regio

In 2019 is er een prijsvraag geweest omdat het stadskantoor niet meer aan de eisen van nu voldoet. En zeker niet aan die van de toekomst. Het huidige stadskantoor maakt plaats voor woningbouw en verhuist naar een andere plek op de Spuiboulevard.

In de eerste ronde van de prijsvraag zijn 34 plannen ingeleverd door architectenbureaus uit Nederland en het buitenland. De 4 plannen die de jury selecteerde, zijn uitgenodigd voor de tweede ronde. In de tweede ronde is het plan verder uitgewerkt tot een ontwerp met maquettes, begroting en een filmpje.

Winnend ontwerp

Begin februari was er een tentoonstelling in het SpuiLAB van de 4 ontwerpen. De onafhankelijke jury heeft gekozen voor het ontwerp van het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen. Het plan is flexibel en biedt kansen voor verbeteringen op de Spuiboulevard. ‘’We denken dat de winnaar een toekomstig monument van Dordrecht zou kunnen worden’’, aldus de jury. De bedoeling is het winnende ontwerp te realiseren en de winnaar van de prijsvraag in het hele proces te betrekken.

Winnende ontwerp Huis van Stad en Regio

Huis van Stad en Regio

De gebiedsontwikkeling van de Spuiboulevard en het Huis van Stad en Regio zijn met elkaar verbonden. Op 18 december 2018 is de gemeenteraad van Dordrecht akkoord gegaan met de realisering van het Huis van Stad en Regio. De locatie wordt het voormalig Belastingkantoor en de Rabobank aan de Spuiboulevard. Het nieuwe Huis van Stad en Regio is voor de organisaties van de gemeente Dordrecht en de Drechtsteden. Maar ook Dordrecht Marketing/VVV en de Bibliotheek komen in het nieuwe Huis van Stad en Regio te zitten.