Proef met bodycams

Dordrecht doet een proef met bodycams voor medewerkers van Handhaving.

Foto van een bodycam op het uniform van een handhaverHandhavers moeten veilig kunnen werken in Dordrecht. Dat lukt niet altijd. Soms worden mensen agressief en bedreigen onze handhavers. Om de veiligheid van de handhavers te vergroten, doen we een proef met bodycams. Dit zijn kleine camera's die je kunt dragen op je kleding. De proef duurt van 2 november 2020 tot 1 mei 2021.

Zes handhavers krijgen een kleine, draagbare camera. Die camera zit vast aan hun uniform. Uit ervaringen in andere gemeenten blijkt dat mensen door die bodycams minder agressief zijn tegenover handhavers. Als de proef slaagt, krijgen alle handhavers een bodycam.

De bodycam staat altijd stand-by. De handhaver zet de camera alleen aan als er een onveilige situatie dreigt te ontstaan. Hij of zij geeft eerst een waarschuwing en begint daarna met filmen. Deze beelden slaan we op. In noodsituaties kan de handhaver de beelden ook direct naar een computer in de meldkamer sturen. Hij/zij kan deze livestreamfunctie starten met een andere knop op de bodycam. De teamcoördinator ziet deze beelden en zorgt ervoor dat de handhaver op dat moment de juiste hulp krijgt.

Vragen?

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over het gebruik van de bodycams. De tekening hieronder vertelt hoe het werkt. Ook vindt u informatie bij de
veelgestelde vragen en antwoorden

Infographic over werkwijze bodycams