Dordrecht 800 jaar stad

Dit jaar vieren we met de hele stad dat Dordrecht 800 jaar geleden stadsrechten kreeg. Dordrecht was de eerste nederzetting in het toenmalige graafschap Holland die deze rechten ontving. Hiermee is onze stad dan ook echt de oudste stad van (het huidige) Holland. Een gebeurtenis om samen te vieren met activiteiten gericht op het verleden, het heden en de toekomst. logo 800 jaar stad

Een klein stukje geschiedenis

Dordrecht had in 1220 al enige tijd de kenmerken van een echte handelsstad. Toen het stadsrechten kreeg, brak er echter een nieuwe fase aan. De stad kon groeien en werd steeds belangrijker en rijker. Dat zien we nog steeds in de historische binnenstad.
Het is een opmerkelijk verhaal dat in de loop van de eeuwen een beetje vergeten is geraakt. Het is ongeveer als volgt gegaan: In 1220 trouwt Willem I, graaf van Holland, met Maria van Leuven en geeft haar Dordrecht als huwelijksgeschenk. Dordrecht krijgt daardoor een (titulair) keizerin als eerste stadsvrouwe. De stad verwerft tegelijkertijd belangrijke rechten en ontwikkelt zich tot een van de rijkste Hollandse steden. Maria was een vrouw met een grote invloed op de politiek en de cultuur van haar tijd.

Hoe gaan we 800 jaar Dordrecht vieren?

2020 is een schrikkeljaar. We vieren dus niet 365 dagen feest, maar 366 dagen. Het hele jaar door zijn er activiteiten die we voor, maar ook samen met, inwoners organiseren. We willen daarmee de saamhorigheid en de verbinding met de stad sterker maken.

Feest in de wijk en in de stad

Het coronavirus gooit roet in het eten. Dit voorjaar zou het feest zijn in de wijken. Maar het kabinet heeft maatregelen genomen om het coronavirus te bestrijden. Daarom vervallen alle festiviteiten in ieder geval tot 1 juni. Voor evenementen en samenkomsten gelden de landelijke richtlijnen en de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Hierin staat dat alle evenementen met en zonder vergunnings- en meldplicht verboden zijn, ook met minder dan 100 personen.

De geplande stadseditie van Big Rivers in juli van dit jaar gaat voorlopig gewoon door. In het najaar is in het Dordrechts Museum de internationale tentoonstelling van Albert Cuyp te zien. Door de coronacrisis kan de datum van de tentoonstelling nog wijzigen. Kijk op www.dordrecht800.nl en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.