Dordrecht 800 jaar stad

Dit jaar vieren we met de hele stad dat Dordrecht 800 jaar geleden stadsrechten kreeg. Dordrecht was de eerste nederzetting in het toenmalige graafschap Holland die deze rechten ontving. Hiermee is onze stad dan ook echt de oudste stad van (het huidige) Holland. Een gebeurtenis om samen te vieren met activiteiten gericht op het verleden, het heden en de toekomst. logo 800 jaar stad

Een klein stukje geschiedenis

Dordrecht had in 1220 al enige tijd de kenmerken van een echte handelsstad. Toen het stadsrechten kreeg, brak er echter een nieuwe fase aan. De stad kon groeien en werd steeds belangrijker en rijker. Dat zien we nog steeds in de historische binnenstad.
Het is een opmerkelijk verhaal dat in de loop van de eeuwen een beetje vergeten is geraakt. Het is ongeveer als volgt gegaan: In 1220 trouwt Willem I, graaf van Holland, met Maria van Leuven en geeft haar Dordrecht als huwelijksgeschenk. Dordrecht krijgt daardoor een (titulair) keizerin als eerste stadsvrouwe. De stad verwerft tegelijkertijd belangrijke rechten en ontwikkelt zich tot een van de rijkste Hollandse steden. Maria was een vrouw met een grote invloed op de politiek en de cultuur van haar tijd.

Hoe gaan we 800 jaar Dordrecht vieren?

2020 is een schrikkeljaar. We vieren dus niet 365 dagen feest, maar 366 dagen. Het hele jaar door zijn er activiteiten die we voor, maar ook samen met, inwoners organiseren. We willen daarmee de saamhorigheid en de verbinding met de stad sterker maken.

Feest in de wijk

In het voorjaar vieren we de ‘Dordtse Wijkfeesten’. We nodigen inwoners uit om met ideeën te komen voor een feest in hun wijk. We vragen mensen na te denken over wie of wat Dordrecht zo bijzonder maakt. Inwoners kunnen een plan indienen en subsidie aanvragen om dat feest te organiseren. Wethouders en de burgemeester gaan de komende maanden met een feestkar de wijken in om 800 jaar Dordrecht onder de aandacht te brengen.
Op www.dordrecht800.nlkunt u informatie vinden over het aanvragen van subsidie en de voorwaarden waaraan het evenement dient te voldoen.

Feest in de stad

Nu al is bekend dat er in de zomervakantie de stadseditie van Big Rivers is. In het najaar is in het Dordrechts Museum de internationale tentoonstelling van Albert Cuyp te zien. Hij is de bekendste kunstenaar van Dordrecht. Naast deze twee grote evenementen zijn er al verschillende initiatieven uit de stad in gang gezet. Ook worden activiteiten op het gebied van sport, cultuur en onderwijs de komende maanden bedacht en uitgewerkt. In de Agenda op www.dordrecht800.nl.lees je hier meer over.