't Zeepaert

Dordrecht heeft er een pronkjuweel bij: 't Zeepaert, een groot, laatmiddeleeuws huis aan de Wijnstraat 113. De afgelopen jaren is het pand gerestaureerd door de eigenaar, Vereniging Hendrick de Keyser.

’t Zeepaert is een schitterend pand – bestaande uit een voor- en een achterhuis – met een geschiedenis waarover veel bekend is. Eind 15e eeuw werd het statige huis gebouwd. Uit bouwhistorisch onderzoek bleek tevens dat er delen bewaard zijn van een voorganger van ’t Zeepaert, die omstreeks 1300 is gebouwd. Het pand is sterk verbonden met de geschiedenis van de stad. Zowel de ontwikkeling van het gebied, de bewoners en de verschillende bouwfases van het pand brengen dit tot uitdrukking.

’t Zeepaert is een opvallende verschijning aan de Wijnstraat. De unieke, vrijwel ongeschonden hoge gotische trapgevel van Namens hardsteen is rijk versierd. Rond 1495 is de gevel waarschijnlijk kant-en-klaar verscheept vanuit de omgeving van Luik en hier gemonteerd. Naast de rijke gotische decoraties van de steenhouwer zijn ook de ankers door de smid rijkelijk versierd. Op de tweede verdieping zijn de oorspronkelijke hardstenen kruiskozijnen nog te zien.

De ruimtes

Op de begane grond bevinden zich twee stijlkamers. Deze kamers zijn multifunctioneel en geschikt voor vergaderingen en workshops. De tuinkamer, gelegen aan de achterzijde van het pand, is een chique vergaderruimte.

Aan de voorzijde op de eerste etage van 't Zeepaert zitten twee vergaderkamers naast elkaar.

Er zijn twee gastenverblijven aan de achterzijde van het woonhuis op de eerste verdieping. Een heren- en een dameskamer. Deze ruimtes zijn vooral geschikt voor workshops. 

De vergaderkamers bevinden zich aan de voorzijde van het pand.

Op de tweede verdieping is de tentoonstelling te zien. 

De zolder bevindt zich op de bovenste verdieping en is ingericht zoals het er in de late middeleeuwen uit moet hebben gezien. 

Verhuur

Voor het huren van een vergaderruimte kunt u contact opnemen met Serviceplein Stadskantoor, telefoon 078 770 8234.

De tarieven

De ruimtes in ’t Zeepaert worden alleen per dagdeel verhuurd. De dagdelen zijn als volgt verdeeld:

 • Dagdeel 1: Van 8.30 uur tot 12.30 uur
 • Dagdeel 2: Van 13.00 uur tot 17.00 uur
 • Dagdeel 3: Van 18.00 uur tot 22.00 uur (maximale uitloop naar 24.00 uur, echter dient er dan wel per extra uur € 45,- betaald te worden)

Onderstaande tarieven zijn inclusief onbeperkt gebruik van water, koffie en thee met koekje en het gebruik van de opgegeven audiovisuele middelen.

Stijlkamer

Deze kamer bestaat uit een voor- en achterkamer en is alleen compleet te huren.

 • € 200,- per dagdeel  
 • € 400,- per dag

Vergaderkamer

Deze kamer bestaat uit een voor- en achterkamer en is alleen compleet te huren.  

 • € 200,- per dagdeel 
 • € 400,- per dag

Tuinkamer

 • € 150,- per dagdeel 
 • € 300,- per dag

Dames- en herenkamer 

Beide kamers worden niet verhuurd maar mogen gebruikt worden (indien beschikbaar) gedurende een gehuurde vergaderkamer. 

Audiovisuele middelen

Voor het gebruik van audiovisuele middelen worden geen extra kosten in rekening gebracht.

In vergaderkamer 1 zit standaard een geluidsinstallatie, beamer met scherm en een dvd-speler.  Deze kunnen niet worden verplaatst naar andere kamers.

Verder zijn er de volgende audiovisuele middelen beschikbaar, die in alle kamers kunnen worden geplaatst:

 • 1 beamer met scherm
 • 4 flipovers

Let op! In ’t Zeepaert is beperkt wifi aanwezig.

De ruimtes

Stijlkamers (begane grond)

Op de begane grond zitten twee stijlkamers. Stijlkamer 1 en 2. Deze kamers kunnen niet afzonderlijk van elkaar verhuurd worden omdat dit akoestisch niet wenselijk is.

De stijlkamers zijn multifunctioneel en zijn geschikt als bijvoorbeeld een workshopruimte of vergaderkamer. Standaard staat er in de kamers een vergaderopstelling, maar de kamers kunnen eventueel naar wens van de klant enigszins aangepast worden.

Capaciteit

In de twee kamers staan in totaal 8 klaptafels en 26 stapelstoelen. Bij de verhuur dient er rekening mee gehouden te worden dat deze 8 tafels en 26 stoelen niet in één ruimte passen; dit aantal is verdeeld over twee kamers. Per kamer kunnen maximaal 14 personen zitten.

Let op: de stoelen zijn minder comfortabel dan de stoelen in de vergaderkamers.

Vergaderkamers (1e etage)

Op de 1e etage zitten 2 vergaderkamers naast elkaar. Net zoals bij de stijlkamers kunnen ook de vergaderkamers niet afzonderlijk van elkaar gehuurd worden (i.v.m. de akoestiek). In vergaderkamer 1 (aan de straatzijde) zit standaard een geluidsinstallatie, een beamer met scherm en een dvd-speler. Deze installatie kan niet worden verplaatst.

Let op: de 1e verdieping is niet toegankelijk voor minder validen.

Capaciteit

In vergaderkamer 1 staan 6 tafels met 16 comfortabele stoelen en in vergaderkamer 2 staan 3 tafels met 12 comfortabele stoelen.  

Tuinkamer (begane grond)

De Tuinkamer zit op de begane grond. De Tuinkamer is een chique vergaderkamer cq. eetsalon.

Capaciteit

In de Tuinkamer staat 1 grote tafel met 12 luxueuze stoelen.

Dames en herenkamer (1e etage, achterhuis)

De dames- en herenkamer zijn twee informele overlegkamers die niet afzonderlijk van elkaar verhuurd worden. De kamers zijn goed te verhuren voor groepen, die de vergaderzalen of stijlkamers hebben gehuurd en nog ruimte nodig hebben waar mensen in kleine groepjes kunnen overleggen. Bijvoorbeeld bij workshops. Beide kamers zijn informeel ingericht. In de herenkamer staan 12 poefs, die ook als tafeltje kunnen worden gebruikt. Dit door middel van een gleuf in de poef waar je een blad op kan leggen, zodat het als tafel gebruikt kan worden. 

In de dameskamer staat een sfeerbank waar mensen op kunnen zitten. Eventueel mogen er wat poefs vanuit de herenkamer in de dameskamer gezet worden.

Capaciteit

 • Herenkamer: 12 poefs (om te zetten naar bijvoorbeeld 10 poefs en 2 tafeltjes).
 • Dameskamer: 1 bank (poefs uit de herenkamer kunnen in dameskamer geplaatst worden).
Bezichtiging 't Zeepaert

Naast het reserveren van de kamers voor vergaderingen etc. is het ook voor groepen mogelijk om ‘t Zeepaert te bezichtigen. Hier dient echter wel voor betaald te worden. Verhuur van ’t Zeepaert voor bezichtigingen gaat per uur, niet per dagdeel zoals bij vergaderingen.

Bezichtiging

Bezoekers kunnen ’t Zeepaert bezichtigen. Aan de bezichtiging kunnen maximaal 25 personen per keer deelnemen. 

Tarieven (zowel voor interne als externe klanten)

Onderstaande tarieven zijn exclusief koffie, thee, water en koekjes.

 • Bezichtiging: € 115,- (bezoeker kan maximaal twee uur door het gebouw lopen)
 • Derde en volgende uren: € 45,- per uur
Parkeren

Er is geen fietsenstalling aanwezig bij ‘t Zeepaert.

U kunt parkeren op de Grote Markt (parkeermeter) in de binnenstad en op het P-terrein achter het Energiehuis, vervolgens gaat u met de bus naar de Binnenstad.

De bewoners

Veel uiteenlopende lieden bewoonden het pand. De bewonersgeschiedenis is achterhaald tot 1555, maar onbekend is wie een halve eeuw eerder het huis liet bouwen. Aan het eind van de zestiende eeuw komt het gebouw in handen van een zeepzieder, Cornelis Pietersz Van den Bos geheten. Vermoedelijk kreeg het pand toen zijn naam. In de loop der eeuwen had het gebouw allerlei functies, uiteenlopend van zeepziederij, bierbrouwerij, bakkerij en drukkerij.

Het huis heeft talloze vertrekken, verbonden door oude trappen en smalle gangen. Jammer genoeg weten we niet precies wat zich allemaal in die vertrekken heeft afgespeeld. De muren moeten door de eeuwen heen klanken hebben opgevangen, gesprekken hebben weerkaatst, geuren hebben geabsorbeerd en stiekeme taferelen hebben beschermd voor de ogen van de buitenwereld. Allemaal menselijke bewegingen uit tijden die nu vervlogen lijken te zijn, of toch niet?

Uit archeologisch onderzoek, archieven en mondelinge overlevering is inmiddels een goed beeld te vormen over hoe mensen aan het eind van de 15e eeuw, begin 16e eeuw leefden. Helemaal ‘Zeker weten’ hoe de bewoners van ’t Zeepaert leefden is niet mogelijk, maar laten we onze verbeelding eens verplaatsen naar de tijdelijke werkelijkheid van de 15e eeuw.

De maaltijd

In één van de kamers van ’t Zeepaert zijn ongetwijfeld ooit prachtige feestmaaltijden en diners opgediend. Het tafelgerei was vast van goede kwaliteit, met import aardewerk (steengoed) uit Duitsland en fraai versierde messen. In het huis van een koopman was het meestal goed eten! Wellicht compleet met wild, speenvarkentjes, steur of snoek, een fazant, eend, gans en kip. Dure specerijen als cardamon, peper, kruidnagel en kaneel brachten de gerechten op smaak. Voor de kleur werd soms saffraan gebruikt. Roomtaartjes, kwarktaart, dadeltaart of kweeperentaart konden het maal completeren. Maar ook dit recept, dat in de vastentijd werd opgediend, was vast niet te versmaden: 

Karper met rozijnensaus

Neem een grote karper en kook die goed. Laat hem dan staan in zijn kooknat. Neem voorts een peperkoek en zet dat te week in het vette sop van de karper dat met een lepel uit de pan wordt geschept. Wrijf de koek daarna fijn door een zeef en doe er een scheut wijn en wat azijn bij. Zet het daarna op het vuur en laat het koken tot het bindt. Doe er dan gember, kaneel, een ons gewelde rozijnen en 5 eetlepels suiker bij. Giet bij het opdienen de saus over de karper.

Het huishouden

Het huishouden van de zeepzieder heeft zonder twijfel personeel gekend. Een jong meisje met blozende wangen voor het boenwerk? Een mollige oudere vrouw om te koken? Een struise meid voor de was?

Uit een keurboek van 1401 is bekend dat diegenen die vuilnis uit huizen of schepen in de haven of op steigers gooiden, of vuilnis of slijk voor de deur van een ander deponeerden, hiervoor een geldelijke boete werd opgelegd, ‘rechtevoort uut te panden’ (terplekke te betalen). Daarnaast zullen ‘alle jongwiven hare straeten schoon maken alle Saterdachs’, elk voor hun meesters huis.